Om att vakna ur den drömmen

Den banala ondskan. Den är här och inlindad i ett skal av vackra ord. Tänk tillbaka till år 1961. Adolf Eichmann är infångad i Argentina. Om ett tag ska han ställas inför rätta i Israel och världen förbereder sig för ett dramatiskt skådespel. Direktsänt i TV ska ”monstret från Linz” uppträda. Det var mannen som organiserade en stor del av Förintelsen genom att samla ihop och transportera miljoner människor och olikttänkande till läger.

Sedan dess har världen vaknat upp ur sin dröm. Om och om igen. Som sådana har vi inte reflekterat över ondskans problem. Vi har snarare vänt den ryggen. På något sätt ser vi nu hur dyrkan av våld åter igen blomstrar. Halvmilitära grupper, politiska mord, inbördeskrig och revolutioner. Det händer inte längre på andra ställen – det händer här.

Vi måste helt enkelt vakna upp igen. Sluta vara blinda inför det som nu inträffar. Vi måste våga stå upp och kämpa emot de små otaliga små och inte så små ondskor som kantar vår väg. Det handlar inte längre om judar eller israeler. Det handlar om att alltfler människor visar en ondska som den som Eichmann gjorde.

Han försvarade sig med att han bara var en kugge i ett maskineri. På samma sätt försvarar sig allt fler i förhållande till de uppdrag som getts dem. Det är i sin ordning att betala mutor i ett land där människor torteras för att åstadkomma vinst till aktieägarna. Det är i sin ordning att låta barn svälta för att ingen orkar ta hand om dem. Det är i sin ordning att skjuta ner nio fredsaktivister på ett öppet hav.

Frågan är hur vi kan förebygga att ondskan tar över vår värld? Det finns inga enkla svar. Men ett svar är sant. Det handlar om att försöka bygga upp ett samhälle där tryggheten är något vi alla vill värna och ta till vara på. Livet är för viktigt för att hanteras av människor som endast har ett syfte. Att rasera det.

Tecknat har Robert Nyberg

Läs gärna: Jenny Wranborgs dikt, Martin Mobergs reflektion kring denna,Westerholm -läsvärt om människan, aristokraten och EPA-traktorn,  SVD-om Lundin Oil

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen



Lämna en kommentar