Vilket underbart tal

”Regeringen väntar på bättre tider,medan Sverige väntar på en bättre regering.” Med dessa ord lyfter talet till nya höjder. Begreppet hållbar frihet introduceras. Kanske en del tycker att det är konstigt – men för mig har det ett innehåll. Det handlar om att vi alla måste bidra till att upprätthålla och värna demokratin, tillväxten och inte minst trygga våra livsvillkor. Det är inget lätt arbete utan kräver en vision.

Visionen behöver faktiskt inte alla gånger vara reklammässigt klatschiga. Ibland räcker det med ett handslag. Ett handslag som innebär att vi alla förstår vad det innebär att leva i ett samhälle som är demokratiskt. Vi är alla ansvariga. Vi har alla ett uppdrag. Det handlar om att varje dag arbeta för frihet. Det handlar om respekt och öppenhet. Med detta kommer trygghet och med trygghet kommer viljan att våga tänka nytt. Det som behövs för att tex komma på lösningen på hur demens kan förhindras eller gruvnäring främjas utan att fler älvar byggs ut.

Det handlar också om repsekten för varandras olikheter. För om vi hela tiden utesluter grupper – då skapar vi inte förutsättningar för god ekonomisk tillväxt. För om bara ”Vi” ska handla av varandra då kan ”Vi” lika gärna lägga ner. Sunda ekonomiska finanser bottnar i att vi förstår att vi måste förändras. Förändras för att möjliggöra ett öppet samhälle som bygger på hållbar frihet. En frihet som faktiskt leder till stora upptäckter och nya lösningar.

Men för det behöver vi se de faktiska problemen. Inte människor som problem. För där ligger inte lösningen. Lösningen ligger i att vi skapar en balans. Här är jobben, precis som Löfven sa i sitt tal, en nyckel. För om ingen av oss känner trygghet då kommer vi heller inte att bidra till lösningar.

Därför är det skrämmande att vår regering inte gör något åt arbetslösheten – utan väljer att vänta till 2014. Det är skrämmande att det hellre värnar utanförskapet genom att skyffla över kostnader till kommunerna. Kostnader som gör att människa ställs mot människa.

För regeringen tycks ha glömt bort att de är medborgarna de ska företräda. De är ett samhälle som ska byggas och ett förtroende som behöver återskapas. Inte en kris som leder till en acceptans för att vissa är värda mer än andra. Så jag håller med Löfven om att statsråden inte gör sitt arbete. Att regeringen misslyckats och gjort FAS3 till den största arbetsgivaren.

Det är som Martin Moberg, Peter Högerberg och flera andra skriver – ett tal som kommer att följa mig länge. Det är visionärt och enkelt att greppa. Kanske är det därför som högerns ekokammare tappat fotfästet och hamnat i en egen loop?

Rekommenderad läsning: Martin Moberg (tack för länkarna), Peter Högberg, Peter Johansson, Anna Wikström, Johan WesterholmUlf Bjereld om Stefan Löfvens debut i Almedalen,  fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens bloggNetrootsPolitometern,Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: Daniel Swedin på Ab:s ledarblogg i en snabbanalys om näste statsministern gör entré, Ab 123456RoD 12,SvD 123DN 123SVTSR 12


5 kommentarer on “Vilket underbart tal”

  1. bograhn skriver:

    Problemet är bara att S inte har några som helst förslag som skulle ändra på arbetslöshetsproblematiken HÄR OCH NU. Sen har deras ekonomiskpolitiske taleskvinna ju sagt att hon inte ser några stora förändringar av den ekonomiska politiken om de får makten. Så var skall dessa nya jobb komma ifrån? Det undrar jag verkligen. Passiva Löfven skapar dom inte.

    • parkstugan skriver:

      Stefan Löfven presenterade igår en satsning på en miljard kronor, utslaget på fyra år. Stödet ska gå till innovationer som kan gynna klimatet och nya arbetstillfällen. Jag har då inte sett att regeringen kommit med något så pass konkret.

      Vad gäller Magdalena Andersson, rekommenderar jag varmt det seminarium som hölls i Almedalen. Sen måste jag säga att nuvarande finansministers omsvängning är svår att förstå. Kan det bero på att vi har träffat rätt i opinionen med kraven på mer investeringar i infrastruktur. Och inte bara Annika Winsth, utan många andra ekonomer, propagerar alltmer högljutt för att finanspolitiken är för stram och att det goda statsfinansiella läget bör utnyttjas till investeringar för framtida tillväxt

      • Peter Strobl skriver:

        Bo Grahn har dessvärre rätt. Det är ointressant isammanhanget vad regeringen gör eller inte gör. Det intressanta är vad VI gör. Du kan inte lösa arbetslösheten med 4 miljarder på fyra år med klimat och inovationsinvestereingar. Det visar att du inte förstår varken näringslivspolitik eller arbetsmarknadspolitik. Arbeten genererar inte sig själv utan det kräver långsiktighet. Även om vi skulle investera 10 miljarder i klimatjobb så finns här en fördröjningseffekt som är avsevärd. Den svara med andra ord INTE på frågan hur löser vi frågan för de som är arbetsösa nu.Det krävs en kombination av vision OCH en verktygslåda för här och nu. Och den verktygslådan lyser med sin frånvaro, Magdalena Andersson lyckas inte, inte ens under seminariet berätta vad de konkreta åtgärderna är. Vi måsta vara självkritiska till vår egen politk och inte hamna i hyllande av Löfvéns tal eller ej. På viket sätt påverkar det den vanlige väljaren om talet var bra….eller dåligt. Sanningen är att sämhället just nu är så komplicerat att varken högern eller vänstern har svår på hur vi ska lösa problemen. S kan prata visioner och måla med hela penseln hur länge som helst. Väljaren bryr sig om vision men bara parat med konkreta åtgärder och tröttnar till slut på när S i varje mening säger, ja men titta på regeringen, de gör minsann ingenting. Politik är att ge svar. S är inte nära det just nu. Under tiden betraktar väljaren skådespelet. Vi tror redan att maktskiftet är klart 2014. Brasklapp. Vi är inte ens nära det.

      • parkstugan skriver:

        Världen är inte lätt. Sverige är inte lätt och att hantera en kommun är inte heller lätt. Att driva ett samhälle kräver ett åtagande från såväl politiker, väljare som de organisationer som är en del av våra förutsättningar. För vårt samhälle är inte bara företag. De är inte väljare – precis som fackförbund, föreningar och andra organisationsformer.

        Vi väljare måste bli aktivare. Därför undrar jag vad kan vi göra för att få kvinnor att bli aktivare i politiken?

        Det är inte en näringspolitik som ska bestämma vad som händer i vårt land. Det görs av människor som är goda entreprenörer och visionärer. Som brinner för sin idee och har en marknad. Det där sista är ett av det svåraste som finns. För det är inte bara Sverige vi verkar i som företagare. Det är också ett Europa. Här har företagaren ett svårt liv. Det krävs inte bara ett kapital eller en extremt god ide – det krävs också en förmåga att skapa något större än vad man själv är som väljare.

        Vi väljare måste bli aktivare. Därför undrar jag vad vi kan göra för att få sociala företag att bli fler.

        Nja, jag kan nog mer om såväl närings- som arbetsmarknadspolitik. Att jag tyckte att Stefan Löfvens tal var bra är klart.

        Men – jag vill inte se en vision. Jag vill se 258 visioner. Lika många som kommunerna är. För det krävs. Vi måste ha mångfald för att lyckas och vi måste ha styrka att plocka upp de bästa ideerna som kommer. För en vision – leder bara till ett håll. Fler visioner – det skapar framtidshopp.

        Så vi har olika åsikter och jag beklagar verkligen din väns resa (givet att du bloggar förstås :-)). // Helena

  2. Peter Strobl skriver:

    Det var sannerligen ett av de mer sympatiska svar jag läst på länge:) Och i detta svar håller jag med dig i det mesta. Vi har nog inte så olika åsikter ändå;)
    //Peter


Lämna en kommentar