Det är kris – kris – kris

Demokrati är tufft och svårt att leva upp till. Håller du med mig om att begreppet på något sätt blivit diffust och dimmigt? Själv upplever jag det som att ordet eroderats och fått en helt ny  marknadsmässig innebörd.

Du är medborgare i ett land och har fått hundra procent valfrihet. Kanske du inte håller med. Men faktum är att du får välja varje dag. Gå in i en butik och har du pengar så kan du köpa vad du vill.

Samtidigt – även om du har alla dessa pengar – är det inte lite konstigt att du bara får välja mellan tre företag eller mellan hundra produkter? Eller du kanske inte har möjlighet att förhandla? Därför att du är ensamstående mamma/pappa till xx barn med xxjobb och ständigt dåligt samvete?

Vi måste – måste – måste tro att vi kan erövra demokratin. Tillsammans. Om vi har fler händer – då kan vi – Tillsammans.

En sund demokrati, begränsar på ett positivt sätt. Positivt eftersom makten ligger i flera händer. Det krävs inte mycket för att demokrati ska börja hacka. Det krävs inte heller mycket för att det ska fungera!

Det räcker med att du själv väljer att bidra. På ditt sätt och i ditt sammanhang. Där du är. Men – våga stå för moral och etik. Våga tro på att vi människor är kapabla att göra något utöver oss själva.

Tillsammans – Låt oss drömma. Fly för en liten stund den verklighet – från orubbliga regimer och där människor inte längre har ett val. Varför ska vi välja diktatur? Det är kris. Kris i etik, moral och förståelse.  Eller som diakonen sa moral och etik handlar om ; ”Att förstå att den som sitter i besöksstolen en dag kan vara du själv.”

Tittar vi på hur många som förlorar i världen, är listan på det som händer oändligt. Till och med svårt att ta till sig.

Strax söder om Zimbabwe pågår en revolution. Det pågår på fler ställen. Journalister och media får inte ta del av det som händer. Det är mycket elände.

Ändå finns det hopp. Hoppet är du och den kraft som du kan bidra med.

Min fråga till dig är vilka alternativ föredrar du? Föredra du att bidra till ett land fyllt av hopp eller föredrar du att bidra till ett land inriktat på kris?

Själv är jag socialdemokrat, fylld av hopp om vår framtid. En framtid där vi alla tillsammans tar ansvar för en väl fungerande demokrati.

Med sommarvarma hälsningar från ett smultronrikt Sörmland.

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s