Vad skulle du helst känna – hopp eller rädsla?

Jesse Jackson, människorättsaktivisten och pastorn är i Almedalen. Han menar att det största hotet – idag – är vår rädsla. När vi väljer att se världen genom ett nyckelhål, har vi missat att förstå, att vi behöver varandra.

Det är vi, tillsammans som skapar välfärden. Skillnader skapar inte välfärd. I en marknadsekonomi har du bara en röst. Du kan välja att inte köpa. Jackson menar att de ekonomiska gap som skapats – orsakar en obalans. En obalans som skapar rädsla. Rädsla för att inte kunna försörja sin familj, inte skaffa sina barn en utbildning eller för den delen leva ett rättfärdigat liv.

Den rädslan, menar Jackson, skapar en oförmåga att kämpa för det som är rätt.  Att kämpa mot orättvisor. Och precis som jag skrivit i ett tidigare inslag, finns det en stor risk att de som når framåt, blir ett offer.

Demokratin är något som ständigt måste återerövras. Det finns nya strider att vinna och nya orättfärdigheter att bekämpa. Som synen på invandring. Vi behöver varandra. Pastor Jesse Jackson talar i en lågmäld intensiv ton och säger;  Vem är du att tala om den som är invandrare inte kommer att bidra med lösningen till cancer?

Vi måste göra utrymme för människor och de goda samtalen, menar Jackson. Vi har alla rätten till ett människovärde.

Kill – your darlings, skrev jag om tidigare. Flera stora män och kvinnor har betalat ett högt pris. Olof Palme var en av dem. Demokratin hotas av att vi inte bekräftar och ger varandra den upprättelse som behövs.

I det globala perspektivet behöver vi hitta en gemensam spelplan, säger Jackson. En spelplan där vi är överens om människors lika värde.

Det finns hopp och massor av smultronställen. Jesse Jacksons tal är ett sådant.

Läs också:

Röda berget

Jämlikhetsanden

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s