EU kritisk mot femte jobbskatteavdraget

EU-toppmötet  urspruntliga uppmaningar reviderades innan rekommendationer till varje EU-land antogs gällande ekonomiska reformer.

I de ursprungliga rekommendatierna varnades Sverige för att det finns en risk för sk procyklisk stimulans från och med 2012. Det handlar om jobbskatteavdraget, lägre restaurangmoms och lägre skatt på pensioner.

Konjunkturinstitutet varnar för lediga resurser. Inte minst för att regeringen föreslagit ofinansierade åtgärder på 30 miljarder kronor i budgeten 2012.

Kommissionen uppmanade också Sverige att reformera bolånemarknaden, hyresreglering, skatt på egendom och bygglov.

Regeringen är medveten om detta och har bekräftat att Sverige i början av året har problem med att huspriserna fortfarande håller en hög prisnivå medan hushållens skuldsättningen ökade.

Kort och gott har regeringen fått en rejäl uppläxning. Det brister inte bara när vi pratar bostäder, infrastruktur och inte minst inom utbildningssektorn.

EU menar också att Sverige kan komma att få stora problem med lönebildning, brist på barnomsorg, svagheter i finanssektorn, pensionssystemen, uppdelning av arbetsmarknaden samt bristande konkurrens i professionella yrken.

För dig och mig innebär det här en osäkerhet.

Jag ser fram emot Juholts tal idag. I det ser jag en väg framåt. En väg framåt mot ett samhälle med hjärta. För vad gör du – när det blir lågkonjunktur, om det blir en hög arbetslöshet och du har lån på ditt hus. Vem tar hand om dig då?

Det krävs helt klart högre ambitioner.


Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s