Vad menade Åkesson – egentligen?

Åkesson, partiledare för SD, presenterade på sin dag i Almedalen att de vill att deras kriminalpolitik ska var lika tydlig som deras invandrarpolitik. Jag undrar, vad menar Åkesson med det? 

Visserligen undvek Åkesson att prata om invandraren som en person som är födda i ett annat land och folkbokförda i Sverige. Men kopplingen till kriminaliteten skulle kunna tolkas som att han förstärkte bilden av att invandrarna är ett hot mot den svenska välfärden. Eller?

Låt mig därför redan nu skriva: det är mer sannolikt, enligt statistik från SCB och BRÅ, att det är en svensk som begår ett brott än en invandrare. Det är också mer troligt att det är en invandrare som startar företag än en svensk. Precis som det är mer vanligt att den som är kriminell ofta är arbetslös, uppbär socialbidrag och har ett sämre boende.

Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att ta initiativ till en nationell satsning mot de livsstilskriminellas brottslighet. Uppdraget ska redovisas först 2012. Det är bra, men där är viktigare att visa handlingskraft.

Ett sätt är att satsa på ”fler jobb och färre i bidrag. En rapport som under Almedalsveckan, presenterades av socialdemkraten Luciano Astudillo. Tyvärr fokuserar rapporten på utsatta områden i städerna.  Därför är jag glad över att lösningarna är generella. Dvs det är förslag som kan komma alla tillgodo. Alla som vill vara med och bygga det goda samhället.

Med rapporten som utgångspunkt blir det självklart att satsa på fler jobb inom  utsatta områden. Det blir viktigt att skapa goda boendemiljöer, satsa på struktruella insatser som gör att fler slipper tillfälliga insatser och inte minst ge oss alla en möjlighet att börja bygga drömmar.

Jag är övertygad om att vi är fler som måste våga gå och inte alltid gå dit vägen leder. Det är som en gammal vän sa till mig – Gör. Våga gå där ingen väg finns – och lämna spår.

Media: AbAb2Ab3Ab4SvDDNDN2DN3ExpExp2Exp3SVTSVT2SVT3.

Bloggat: Ab ledarbloggen, Hogbergstankar;SCB;BRÅ

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,

Annonser

One Comment on “Vad menade Åkesson – egentligen?”

  1. […] Mary och Peter och Martin och parkstugan och Johan och Tokmoderaten och Mikael och Badland och Peter och varghjärta och DHE och […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s