Frågan är var ska alla bo som har ett jobb?

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt de sista åren. Ändå är bostadsbristen stor. Åtminstone för de som inte har en miljon på fickan eller för de som precis fått ett arbete. Problemet finns överallt, men boverket bedömer att situationen är sämst i Storstockholm. Sämst för de som är unga, pensionärer och inte minst för de som precis nyligen fått ett jobb.

Boverkets rapport, ”Bostadsmarknanden 2011-2012” visar att antalet hyresrätter minskar, ofta som en följd av att de omvandlas till bostadsrätter. Enligt en rapport från hyresgästföreningen är de som stannar kvar en mer resursstark grupp. De som flyttar är å andra sidan ofta ensamstående, antingen som ung eller pensionär.

Det slår mig att blandade boendeformer kanske är en grundsten till stadens mångfald och rikedom? Kanske inte självklart i framtiden om vi får ordning på infrastrukturen.  Men,  kulturgeografen och forskaren Zara Bergsten har kommit fram till att en blandningen av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter leder till positiva effekter för unga.

I rapporten, ”Stockholm behöver Emma – En rapport om unga stockholmares bostadsmarknad”, visas hur bostadsbristen slår hårdast mot de unga. För mig är det självklart att de unga är en grundförutsättning för utvecklingstakten inte ska minska. Det som gör att Stockholm idag är en av de 15 städer som internationellt betraktas som en stad som är attraktivast för affärer och företagande?.

Trots detta menar Svenska Handelskammaren i rapporten  ”Huvudstadsregionen leder landet” att det finns skäl att höja ett varningens finger. Särskilt då bostadsbyggandet och utbyggnaden av infrastruktur inte hänger med befolkningstillväxten.

För mig handlar det inte bara om Stockholm. Unga har problem med att hitta bostäder på flera orter. Precis som personer som varit långtidsarbetslösa och fått jobb. Det är ett problem när den som varit långtidsarbetslös hittar ett jobb och det inte finns bostad. Det är ett problem när bostasbristen riskerar att leda till att utanförskapet permanentas.

Det finns en bostadsbrist. Den finns där jobben är och där befolkningstillväxten är som störst. Den finns där tillväxten bedöms som bäst. Frågan jag ställer mig är, hur tänker regeringen lösa bostadsbristen? Inte bara lokalt utan även regionalt? Var ska alla bo som vill jobba? Eller är det dags att börja tänka på ett annat sätt? Ska alla företag finnas där de som vill jobba finns?

En önskan från mig, är att alla goda ideer som finns realiseras för att bygga bort bostadsbristen. Men, tänk inte bara bostad. Tänk social infrastruktur.


Media: Ab,  SvD, DN,DN1,  Exp

Bloggat: Terjes blogg,

Mer på S-bloggarNetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Bostadsbrist

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s