Vem tar ansvar för att antalet hemlösa mer än fördubblats?

En förändrad bostadsmarknad är en av flera orsak till att hemlösheten ökat med det dubbla mellan åren 1993 och 2005. Enskilda jämförelser i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund visar att det stadigt ökar. Görs en analys, indikerar det att antalet hemlösa ytterligare fördubblats mellan åren 2005 och 2010. Vem tar ansvar för detta?

Enligt Socialstyrelsen, som har ett nationellt utredningsuppdrag, är det inte enkelt att göra en jämförelse. Eller som socialförvaltningen i Lund konstaterar, det är inte lätt att hitta de som är hemlösa. Trots bristerna visar socialförvaltningens senaste analys antalet hemlösa fördubblatst under perioden 1993-2005.

Förutom att verkligheten är värre, är det är chockande att mer åtgärder inte vidtagits. I senare jämförelser gjorda av olika förvaltningar i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund minskar inte antalet hemlösa. Människor som inte har någonstans att bo – blir alltfler. Stämmer de siffror jag har fått tagit del av – indikerar det antalet hemlösa på nationell nivå – mer än fördubblats sedan 2005.

Vad beror det på? Enligt socialförvaltningen beror det på en rad samhällsförändringar som avinstitutionaliseringen av psykiatrin, omstruktureringen av missbrukarvården, en ökad arbetslöshet, ökad psykisk ohälsa samt inte minst avregleringen av bostadspolitiken och en förändrad bostadsmarknad.

En övergripande slutsats, i den kunskapsöversikt som Socialstyrelsen genomförde gällande boende, är att en så permanent boendelösning som möjligt – kompletterad med individuellt, behovsanpassat stöd – är ett krav. Hemlösa personer har samma behov som andra av ett tryggt och långsiktigt boende, oavsett eventuella övriga problem. Ett resultat tyder på att ett tryggt boende ibland också är en förutsättning för att stöd och vård i olika former ska ha effekt. Vägen till ett självständigt boende sker i många fall stegvis, med successivt minskat behov av vård och stöd. Den minskningen kan mycket väl ske i en och samma bostad.

Samtidigt är det viktigt att förhindra att fler kommer in i en negativ spiral. Att bli hemlös är inte längre ett missbruksproblem, utan också en fråga om att alltfler riskerar att bli arbetslösa under en längre tid. Den socialdemokratiskt lagda rapporten ”Flera jobb – färre bidrag” har flera goda förslag som är värda genomföra. Andra förslag är att ge studenter praktik. Som att tex låta hemlösa lära till exempelvis ekonomer, jurister, tekniker, socialarbetare och arkitekter hur det är att leva och komma tillbaka från en utsatt situation.

Det måste fram fler goda exempel och inte minst ett nationellt upprop! Det är dags för regeringen att uppfylla sina vallöften. Att minska utanförskapet och avstå från att genomföra det femte jobbskatteavdrag. Vi kan inte riskera att fler hamnar i ett permanent utanförskap.Kort och gott vi måste börja bygga upp den sociala infrastrukturen.

Mer på S-bloggarNetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Media: Ab, Ab1, AB2,Ex,Ex1,Ex2, Svd, DN, DN1

Intressant? hemlöshet, bostadslösbostadsbrist

Länkar till rapporter:

Rapporter förslag från socialstyrelsen

Fler i jobb – färre i bidrag

Vad är att vara hemlös?

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s