Fjärilsdans i finansen – en möjlighet för tillväxt?

På fredag presenterar Italien de åtgärder som ska vidtas för att nå en ekonomisk stabilitet. Frågan är om Berlusconis överlever? På andra sidan atlanten höll ordförande för Federalreserv, Ben S. Bernake, ett tal om den amerikanske ekonomin. Bernake menar att det kan finnas en risk för deflation. Kan det isåfall vara början på en möjlighet att skapa tillväxt i Sverige?

Om, deflation uppstår har Sverige en unik position. Då är dags för regeringen att visa regeringsduglighet. En förmåga att visa ambitioner. Gärna högre ambitioner än att verka för ett  femte jobbskatteavdrag. Det är helt enkelt tid för att satsa på framtiden och den sociala infrastrukturen som kunskap, vägar, järnvägar, lokalt företagande och föreningsliv.

Varför inser inte regeringen vikten av att satsa på kunskap ? Att satsa på kunskap i statlig och kommunal regi är, enligt min mening, att satsa på tillväxt. Det är inte lika säkert när driften sköts i privat regi. Snarare leder det till en minskad tillväxt. En anledning till detta är den kapitalförstöring som uppstår när privata aktörer tar över. På kort sikt orsakar det stora omställningskostnader för såväl stat som kommun. På lång sikt leder det till svårigheter att kontrollera kvalitet. Därmed finns det, precis som ett antal nationalekonomer i SVD idag betonat, en uppenbar risk att vinstintressen gör mer skada än nytta.

Eller varför det är viktigt att satsa på fler vägar och järnvägar? Den samlade internationella forskningen visar, enligt socialdemokraternas ekonomiska talesperson Waidelich, på ett tydligt samband mellan investeringar i infrastruktur och långsiktig ekonomisk tillväxt. När människor och företag vet att tågen går i tid, att varutransporter inte stoppas av bilköer eller dåliga vägar och att kollektivtrafiken fungerar ökar tillväxten i ekonomin och nya jobb skapas.

Eller på kommuner för att förstärka lokala alternativ? Gnosjö, är enligt Fokus, ett begrepp i svensk debatt, småföretagarbygden där alla jobbar och drömmer om att starta eget. Här behöver småföretagens roll stärkas. Däremot håller jag inte med Fokus om att en förutsättning är att den svenska arbetsrätten ska skrivas om. Starka företag överlever därför att de har en god affärsidé  – inte som en följd av att arbetsmarknadsparternas villkor försämras. Oavsett om det gäller arbetsrätten eller individbaserade löner.

Långt bortom finansdansen och en hämmad regering behövs även satsningar på föreningslivet. Det gäller att bevara mångfalden och tillåta den. Om det är Fokus och jag överens. Föreningslivet fyller en central funktion. Som tex Sörmlandsleden, som en gång byggdes upp med arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Utan den hade inte artrikedomen av fjärilar funnits. Utan den hade jag aldrig sett fjärilarna dansa längs den solbelysta grusvägen.

Min önskan för dagen är att alla de goda ideer som nu växer fram tas tillvara. Vi måste helt enkelt ha högre ambitioner än ett femte jobbskatteavdrag.

Media: DN,DN1 SvD, SvD1, Fokus

Mer läsvärt: Westerholm om bemaningsbranschen, Löntarbloggen om individuell lönesättning, Martin moberg om skolsatsning; Högberg om de negativa effekterna av ett femte jobbskatteavdrag

Mer på: NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggarIntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,,

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s