Allt fler barn blir vräkta

”Mormor försörjde oss genom att langa sprit”, ja så inleder Nanne Grönvall sin berättelse i sitt program sommar. Barnfattigdomen har ett ansikte och sätter för evigt spår. Det handlar inte bara om mat för dagen, det handlar i högsta grad om trauman när barn blir vräkta med sin familj.

Antalet barn som blir vräkta med sin familj ökar enligt Kronfogdens statistik som publicerades den 6 juli i år.  Barnombudsmannen har som ett resultat av rapporten beslutat sig för att använda sig av sina rättsliga befogenheter och kallat tio kommuner till samtal i oktober. Detta för att öka förståelsen för varför barnfamiljer som vräks ökar. Flens kommun är enligt kronofogdens statistik en av de kommuner som nått nollvisionen. Det är jag särskilt stolt.

Att vara med om en vräkning som barn är en tragedi för både barnet och dess föräldrar.  Det beskriver Grönvall på ett utmärkt sätt i sin debattartikel. Skolor och socialtjänst som i hög grad inte får de resurser som krävs. Jag fastnar särskilt för de Grönvall skriver om skolorna i fattiga områden.

”Skolor i fattiga områden får ofta mycket sämre förutsättningar. Lärarna i dessa skolor förväntas inte bara undervisa, de måste också räcka till för alla barns olika situationer. Det är ingen lätt uppgift. Många lärare gör heroiska insatser.”

Det handlar också om att vi stigmatiserar barnen. Med det menas att vi ger barnen som finns i fattiga områden, en bestämd färdväg. Det blir helt enkelt en väg som leder till ett livsarv där arvet består av skam och fattigdom. Fattigdomen är helt enkelt farlig. Farlig därför att det kan leda till att samhällen ödeläggs.

Susanne Alakoski, författare beskriver det utmärkt i sina böcker. Hon menar, i intervjun som jag valt att bifoga, att grundtryggheten i samhället är helt utraderad. Ungefär som en Tsunami som farit fram. Rädda barnen har genomfört en studie och en slutsats är att;

”Förmågan att minska fattigdomen har minskat under de senaste tio åren och träffsäkerheten för att de sociala skyddsnäten verkligen fångar upp utsatta barnfamiljer har försvunnit.” 

Alla kan bidra till att göra det bättre.  Lisa Miskovsky skriver en låt som kommer att släppas i augusti. På såväl lokal som regeringsnivå går det att jobba mer aktivt med vräkningar och framför allt skapa jobb. Du själv – ja kanske du kan ta kontakt med socialförvaltningen och ta emot ett sommarbarn? Kanske du kan hjälpa Rädda barnen med ett bidrag eller varför inte skriva en insändare, prata med din politiker? Kanske du ändå kan bidra genom att frångå bilden av ”det är synd om dem” eller ”de får skylla sig själv”. Påverka din omgivning genom att inte tänka i offer- eller skuldperspektiv.

Därför vill jag koppla ihop det som nu händer på den finansiella arenan. Det är oroväckande att de som nu förhandlar om budgetunderskotten inte tar sin uppgift på allvar. Vill ni bidra till att minska utanförskapet så förhandla klokt och förhandla bra – för våra barns framtid ligger i era händer.

Bloggat; http://claeskrantz.se/arkivet/2392; Kjellberg

Media; Aftonbladets blogg om barnfattigdom,AB,DN;DN1;DN2; DN3,Exp

Intressant? barnfattigdom, Nanne Grönwall, Svinalängorna;Utsatthet

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s