Lönedumpning – varför då?

Det finns kanske en teori om att lägre löner ska ge fler arbetstillfällen, andra att lönedumpning inte har någon negativ effekt på inkomstfördelningen. Anledningen till det argumentet är att det är mer sannolikt att du som ung har lägre lön än du som äldre och det bara under en kort period. Är det sant och varför ska lönerna dumpas?

Enligt LO, är det inte bara unga som har låga löner utan alltfler unga tenderar att bli kvar i låglöneyrken också som vuxna. De unga är kraftigt överrepresenterade i de lägsta löneintervallerna. Samtidigt är minst en tredjedel äldre än 29 år, skriver LO i sin rapport  ”Vem vinner på sänkta löner?”. Det finns också en grupp 55- till 64-åringar i denna grupp, för att inte tala om vilka effekter blir när lönen inte längre räcker till för att försörja sin familj – kvinna som man.

Lönedumpningen är inte människovärdig – precis som Stefan Lindström träffsäkert beskriver i sin blogg. Eller som Martin Moberg, beskriver det en källa till otrygghet. Det finns en risk för att lönedumpningen smittar av sig – även för yrken som inte är profilerade som mindre kunskapsintensiva. Eller hur företag som Sebastian Stenholm medvetet medverkar till att bryta mot såväl kollektivavtal som av Migrationsverkets beviljade arbetstillstånd.

Svenskt näringsliv borde skämmas som inte tar tag i frågan och aktivt arbetar för att kollektivavtalen respekteras. Det är förfärligt det, precis som Hotell och restaurangförbundet skriver, finns tydliga mönster där de ser att arbetsgivare med migrerande arbetskraft utnyttjar personalen. Inte bara bryter mot såväl kollektivavtal som lagar.

Jag håller inte med, Sebastian Stenholm, om att det är utökad kontroll som behövs. Däremot håller jag med om att något är fundamentalt fel när kollektivavtal inte respekteras och lagar kringgås.

Personligen tror jag på samtal för att ta reda på vad orsaken är till företagens agerande. Men, jag tror också på att Svenskt näringsliv tillsammans med facket behöver verka för att lagstiftningen blir mer tydlig. Inte minst när det finns en uppenbar risk för att lönedumpning leder till fattigdom. En fattigdom som i högsta grad idag drabbar barn och deras familjer.  För just själva syftet med ”höga” minimilöner är att det ska finnas få arbetande fattiga. Det är lätt att säga att det är bättre att ha ett jobb med låg lön än inget jobb alls, men är det precis som LOs chefsekonom Dan Andersson skrivit, en liten ökning av sysselsättningen värd kraftigt ökande inkomstskillnader?

Ofta hävdas att Sverige behöver god konkurrenskraft. Det betyder att det bland annat behövs välutbildad arbetskraft. Sverige har lyckats väl internationellt sett väl med att sysselsätta många av de grupper som har svårt att finna jobb. Genom att se till att många har bra utbildning så lyckas Sverige förena en låg inkomstspridning med hög sysselsättning.

Det är för mig självklart att de som har en relativt låg kompetens och som är mest känsliga för lägst löneförändringar så krävs åtgärder. Inte bara för att de som är unga riskerar att fastna i låglönyrken utan också för att det bidrar till det goda samhället.

Av Robert Nyberg

Effekter av lönedumpning

Företagen måste ta sitt ansvar för Sveriges välfärd. Det innebär att arbetsmarknadens parters olika roller måste stärkas. Men i grunden tror jag inte på ökad kontroll, utan på självsanering. Varför lägga kontrollen på oss skattebetalare? Är det inte bättre att Svenskt Näringsliv ger sig själv ett uppdrag att ta fram ett konkret åtgärdspaket?

Media; AB,DN:s ledare,LO-tidningenSVTSR 123

Bloggat: Sebastian StenholmBjörn AnderssonPeter Högberg, Staffan LindströmMartin Moberg

Läs mer bogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik,

Tips: Migrationsprojektet, Vem vinner på lägre löner?


2 kommentarer on “Lönedumpning – varför då?”

  1. […] Parkstugan och Sebastian och Högberg och Maria och Haglund och Tokmoderaten och Lotta och Peter […]

  2. […] i samma härad: Helena Ericsson, Martin Moberg,  Sebastian Stenholm, Peter […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s