Tänk om det hade varit du?

I december 2010 var det 3,3 procent som, enligt försäkringskassans månadsrapport, fick avslag på begäran om ersättning. Det är mer än en fördubbling sedan den nya lagstiftningen togs i anspråk. Frågan är hur korrekta besluten är?

Läkarintyget är helt avgörande för vad försäkringskassan kommer att säga. Men, vad som är helt avgörande är också vem som inom försäkringskassan bedömer. Martin Moberg tar idag upp en Linn Sandströms historia. Hon är inte ensam om att ha fått avslag. Hela 3,3 procent fick det under 2010.

Problemet som, inspektionen för socialförsäkringen (inspsf) uppmärksammat är att det endast i hälften av fallen finns tillräckligt med tydliga motiveringar. Det i sin tur innebär en rättsosäkerhet. Men, det är inte det enda skälet. Målstyrningskravet, menar inspektionen, kan också vara ett skäl till att tjänstemännen inte gör tillräckligt grundliga utredningar. Göran Johansson, berättar på sin blogg att Förvaltningsrätten i Västernorrland har gett Försäkringskassan bakläxa i 47 % av de ärende.

Linn Sandström har fått rätt genom att överklaga. Hon berättar om de svårigheter som familjen har haft under dessa sex månader som de fått klara sig utan sjukpeng. Det värsta, tycker jag som läser artikeln, är ändå bemötandet från försäkringskassan. Tänk om det hade varit du? Hur hade du då velat bli bemött? Ansvariga chefer på försäkringskassan hur ser den här tjänstemannens arbetssituation ut? Är den rimlig? Tänk om det hade varit du? Till dig som är ansvarig för att ha beslutat om sjukförsäkringssystemet och nu kan se konsekvenserna? Tänk om det hade varit du?

På facebook finns det en sida som är knuten till påskupproret kring sjukförsäkringssystemet. Den 28 augusti kommer nätverket resurs att genomföra en välfärdsmanifestation hela dagen. Besök dem på Sergels Torg och hjälp till att bygga upp det goda samhället.

3,3 procent fick avslag på sin ansökan om sjukpeng. Tänk om besluten var fel?

Bloggat: Martin Moberg om sjuka sjukförsäkringen, Göran Johansson om Försäkringskassans bakläxor, Björn Andersson om vad alliansens jobbpolitik ger för konsekvenser

Fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen,  Netroots,  Politometern,  Bloggar.se

Läs mer: Beslut om sjukförsäkring, artikelsamling om sjukförsäkring


Media: VFSydöstranAb 12345DN 1234BLTAllehanda 12Expr 123456789SvDDNSRSydsv

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s