Statsanslagen till skolan minskar med 5 miljarder

Regeringen kommer att minska statsanslagen till kommunerna med 5 miljarder under de kommande åren. Samtidigt visar en nyligen publicerad undersökning från lärarförbundet, att antalet som vill bli lärare minskar drastiskt. Till detta kommer att det idag finns en överetablering av gymnasieskolor.

Vad värre är regeringens beslut om att minska statsanslagen. Det är ett direkt marknadsingripande. Det kan få såväl långsiktiga som kortsiktiga konsekvenser på kommunernas budget i form av ökade omställnings- och stilleståndskostnader.

Framtidens skola behöver lärare som brinner för sitt yrke. Därför är det bra att det finns en bred politisk enighet när det gäller nyordningen kring gymnasiet. Men, att dra ner 5 miljarder? När skolan står inför fler pensionsavgångar och alltfler ungdomar som inte vill jobba inom läraryrket? Hela förslaget att dra ner med 5 miljarder – verkar helt enkelt inte tillräckligt analyserat.

Dagens debattartikel skriven i DN av oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm och oppositionsrådet i Haninge Robert Noord (S) visar att kommunerna kommer inom kort att stå inför flera besvärliga beslut. Lika mycket reagerar jag på motiveringen som regeringen lämnar. Den är helt enkelt inte trovärdig.

”För kommunerna i Stockholms län innebär det en nedskärning som stegvis trappas upp till knappt en halv miljard 2015, allt enligt en undersökning av Riksdagens utredningstjänst. Nedskärningen motsvarar kostnaden för 300 lärare 2012 och 800 lärare 2015. Regeringen motiverar nedskärningarna med att den nya gymnasieskolan inte ska behöva kosta så mycket pengar som idag.

Motiveringen från regeringen till varför den nya gymnasieskolan ska bli så mycket billigare är i första hand att den nya gymnasieskolan kan leda till att fler elever tar studenten på utsatt tid.”

Genomströmningen av antalet gymnasieelever går i en helt annan riktning. Eleverna är kvar längre i skolan. Anledningarna till detta är lika många som det finns skolor. Däremot verkar det helt klart att en satsning på bra ledning och lärare är framgångsrikt.

Därför verkar det helt otroligt att regeringen inte har argument som tar fäste i verkligheten, när man föreslår en minskning av statsanslaget till kommunerna med 5 miljarder.

Nej, tänk om – gör rätt.

Vad händer när statsanslagen minskar med 5 miljarder

Läs mer; Nya skollagen

Bloggat; Roberg Noord; Martin Moberg – om friskolor i konkursRoger Jönsson om att socialdemokraterna investerar i skolan, Roger Jönsson om vikten av att satsa på skolan

Media; DN, SR 12,

 

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s