Väljarnas stöd – en förutsättning för politiska beslut

Politiska beslut kräver att väljarna är med. Det visar sig om och om igen – inte bara i Grekland, Italien eller USA. Det gäller även Reinfeldt som precis som republikanerna i USA visar på en ovilja att ta till sig det som majoriteten nu förespråkar – att på ett elegant sätt ta tillbaka förslaget på det femte jobbskatteavdraget.

Italiens sparförslag innebär ett lönestopp för offentligt anställda och ett sparpaket riktat mot kommunerna. Däremot har Premiärminister Silvio Berlusconi en tunn majoritet och verkar trots detta ha nått en nationell enighet. Oppositionen har gett sitt löfte. Kanske som en följd av att sparpaketet innehåller skattelättnader för forskning och utveckling och satsningar på nya företag i kombination med en översyn av civilrättsliga regler.

I USA har samtalen inte varit lika framgångsrika. Däremot kan republikanerna ha försvagat sin ställning hos väljarna precis som kongressens inflytande över framtida politiska beslut. Det ser nu ut som att senaten kan nå en enighet kring ett mindre kraftfullt förslag.  Något som innebär att USA inom kort ändå måste vidta åtgärder. Och åter igen kan det bli lönesänkningar för offentlig anställda, sänkta pensioner och bidrag. En spiral som leder till negativa effekter för den lilla välfärd som USA har.

I det här läget, vore det klokt om Sveriges statsminister, tog till sig de signlar som ges – nämligen att ett femte jobbskatteavdraget inte önskvärt. Det är ingen prestigefråga, snarare en klok åtgärd att lyssna in majoritetens råd. För kanske det är så att vi som väljare inte vill ha fler skattesänkningar utan snarare en fungerande skola, vård och omsorg?

Kanske det är som Röda berget skriver det – Jobbskatteavdraget är en bofink?Eller är det snarare som sången om den närsynta bofiken Knut – ett argument bara för att?

 

 

Lästips: Italiens kris, USA krisjobbskatteavdraget

Bloggat: Jamlikhetsanden;Alliansfritt SverigeHgbergs tankar,Rödaberget

Media: AB,DN DebattEkotE24

 


Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s