Nepotism och välfärd hör det ihop?

Oaw, säger jag bara. Äntligen lite fart under galoscherna. Det händer något och nya tankar föds. Inte utan smärta. För annorlunda är ofta lite farligt. Att vinna valet 2013 – är att våga ta steget till samtal. Att våga vara uppmärksam även på små saker och göra saker som leder till människors nytta.

För mig är det rätten till det goda samhället. Ett samhälle som är uthålligt. Ett samhälle som ger medborgarna en möjlighet att bidra till det goda. Där vi kan lita på att avtal hålls och drömmar kan byggas. En sådan väg är den självklara rätten till utbildning. En utbildning som leder till arbete. En utbildning som leder till att vi kan försörja våra barn och en utbildning som leder till lusten att vilja veta mer.

I Europa, USA och Kina pågår ett ideologiskt ekonomiskt krig. Det är ett krig där Bankernas rätt står mot skattebetalarnas. Där republikaner står mot demokrater, alliansen mot det – ja tre grön röda. Där Kinas politiska ledning aktivt arbetar för stabiliseringen. Eller hur? Men, är det så enkelt? Är det sanningen?

Jag läser dagens reflektioner från Högberg och tänker, men det är inte längre bara socialdemokratin. Vi har nya gränser. Gränser som är oändliga och som kan med ett enkelt tangent tryck få oss att glömma bort det som händer i verkliga livet. Här och nu.

Vi är sårbarare än någonsin och vi behöver öva oss på hur olika verkligheten kan se ut. Det gör vi inte genom att precis som Westerholm skriver, ägna oss åt

”…olika karaktärer i dess ledningar, arbetare som förstår en väljares och arbetares vardag i hjärtat, och inte är avkomman av en politisk inavel eller ännu värre – resultatet av tjänstemäns pakter i slutna rum.”

Det är samma sak var vi än är. Det är inte bara socialdemokraterna. Det är en brist i det politiska sammanhanget. USA, Kina och vi lider av samma sak. Ändå är det så nära. Det går inte att styra genom att längre leda. Med det menar jag leda som begreppet – att vara först.

Högberg, spinner, precis som jag vidare på Westerholm.

”I navel samlas bara gammalt ludd och inte ser man runt hörnet om man skådar sin navel…”

Det är så sant. Det enda man möjligtvis lär sig, det är att uppfatta det som inte är uppenbart i navelluddet. Men skämt åtsido – jag håller med om att det är när vi är olika som styrkan formas. Det är när bikuporna sjuder som styrkan uppstår och det är då vi kan bygga ett samhälle. Nå, det var inte med hänsyftning till att det skulle vara biologiskt.

Diskussioner föder frågor och i frågorna uppstår samtalet. Det samtalet är viktigt. Viktigt därför att vi alla behöver bekräftelse och en plats. En plats där vi känner att vi bidrar. En dröm – om att få bidra till rätten till det goda samhället. För mig har det aldrig varit Europa. För mig är det Världen, Sverige och Flen.

Jag håller med Högberg och Westerholm, låt rötterna vara med. Örebro är ett bra sådant exempel. Det finns säkert fler. Våga – ännu lite mer!

Jag avslutar med Högbergs sista inspirerade rader:

Enigheten ska inte inträffa förrän klubban faller på kongressen 2013. Då enar vi oss och går mot valseger. 

 

Media: DN, SvDSVT.

Mer påNetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s