Har Bildt hoppat i galen tunna?

 Idag har Kerstin Lundell, journalist och författare till boken ”Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika” ifrågasatt media och Carl Bilds skuldbeläggande av journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye . Hon ställer frågan – har detta någon koppling till Carl Bildts styrelsearbete i Lundin Petroleums mellan åren 2000 och 2006. 

Måndag den 21 juni 2010 beslutade kammaråklagare Magnus Elving att inleda en förundersökning om misstänkt folkrättsbrott i Sudan under åren 1997 till 2003. Bakgrunden var anklagelser mot bland annat Lundin Petroleum, som fram till 2001 hette Lundin Oil, i den rapport som frivilligorganisationer gjort om oljeutvinningen i Sudan.

I rapporten hävdades det att över 10 000 människor i Unity-provinsen i södra Sudan hade dödats och nästan 200 000 tvingats på flykt under åren 1997-2003. Då skrev Elving i pressmeddelandet att ”finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott” .

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S), Jan Eliasson
f d utrikesminister (S), Lena Hjelm Wallén f d utrikesminister (S) ställde vid det tillfället tre viktiga frågor;

1). Fick konsortiet, där Lundin Oil (från 2001 Lundin Petroleum) ingick, skydd för sin exploatering av den sudanska regeringens militära styrkor? 
2). Använde sig Lundin Oil av militära transporter eller underlättade företaget satsningar på infrastruktur för regeringens militära operationer? 
3). Kände Carl Bildt och styrelsen för Lundin Oil till den folkfördrivning och de övergrepp som skedde – vilka åtgärder vidtogs i så fall?

Fortfarande saknas sakliga svar på dessa frågor. Däremot tycker jag att det framgår i media att många engagerat sig på olika nivåer och  UD verkar göra sin plikt.

Samtidigt är frågan om vår utrikesminister Carl Bildt behöver lämna fler sakliga och ärliga svar. För visst är det positivt att  det inte har varit några officiella etiopiska uttalanden, förutom från den regeringsman som slog tillbaka ett uttalande från Carl Bildt om att den svenske ambassadören räddat svenskarnas liv. Det är inte utan att jag funderar på om den fråga som Lundell ställer också kräver ett svar.

Svenska journalisterna Martin Schibbye, 30, och Johan Persson, 29.

Media; Expressen, DN,DN1, DN2, SVD, SVD1, Fib

Bloggat; Vill du vara med och donera en summa till advokatkostnaderna tipsar jag dig om insamlingen som hanteras av Reportrar utan gränser.

Intressant: Marin Schibbye, Nyhetspressen om Johan Persson

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s