Kunskap om dig är – värt miljarder imorgon

Befolkningsstudien Lifegene har som mål att samla in, registrera och följa en mängd data om en halv miljon svenskar, bland annat biologiskt material, information från sjukvårdsjournaler och dataregister. De är inte etiskt godkända som en följd av att de anses ha en infrastruktur för framtida ospecificerad forskning. Så vem stödjer företaget?

Vi har tidigare i veckan fört en diskussion om alkohol som en följd av att den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton lagt fram ett förslag på Dagens Nyheter. Martin Moberg och Peter Högberg har delvis haft olika åsikter. Två bra blogginlägg som tar frågan vidare. Martin håller med Peter om att det är dags att mötas över blockgränserna om alkoholpolitiken. Men däremot inte om att vin och sprit ska säljas via gårdar. Martin  ser det på följande sätt:

”…här finns risken att det inte blir den pittoreska bilden av en egenföretagare som brygger sin egen öl, gör sitt eget vin eller tar fram starksprit med egen kryddblandning utan att det blir stora resursstarka internationella alkoholproducenter som sätter upp försäljningsställen lite varstans. Då kan vi säga adjö till Systembolaget, för att konkurrera under sådana förutsättningar blir inte till gagn för folkhälsan och den måste komma före ökad tillgänglighet.”

Det är en poäng som heter duga. För vi glömmer titt som tätt bort de motiv som finns på lång sikt. Som konsumenter är vi ibland rent utav korkat kortsiktiga. Kanske inte just du som läser, men förvånansvärt många hamnar i lyxfällan eller handlar på impuls.

OECD har i en rapport, nyligen beräknat att vården och omsorgen utgör 9,5 procent av BNP. Tittar vi på nedanstående diagram – ser vi att där privata alternativ dominerar är kostnaden som högst.

OECD vårdkostnader/BNP högst i USA

När ett företag som Lifegene, sätter upp en hemsida i syfte att kartlägga svenskar, då är det dags att sätta stopp. Tänk noga innan du väljer att använda deras tjänst. Åke Törn som uppmärksammat fenomenet, menar att lagstiftningen behöver skärpas till.

Vad det skulle innebära för konsekvenser det vet jag inte. Men ett är säkert – sådana här fenomen – det får mig att rysa av obehag. Läs artikeln!

Allt är inte bra - bara för att man kallar det forskning.

Annonser

2 kommentarer on “Kunskap om dig är – värt miljarder imorgon”

  1. Mille skriver:

    Amerikansk sjukvård är åtskilligt bättre än den svenska, därav den högre kostnaden. Har ingenting att göra med om den är privat eller ej.
    Svensk sjukvård drunknar i landstingsbyråkrati och tusentals politiker som blir stenrika.

    • parkstugan skriver:

      Berätta gärna mer om hur du ställer kostnaden i relation till kvalitet. Funderar också på hur det kommer sig att så många människor i USA inte har råd med vården…


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s