Vem ska ta ansvar för effekterna av konkurrens?

Centerpartiet går idag ut i en artikel i DN och hyllar konkurrensen som lösningen på problemen inom vården. Det är i och för sig något nytt. Men åter igen, den debatt som de ger sig in i är snarare reaktiv än ideburen och framtidsinriktad. Kanske det har att göra med att Centerpartiet inte är riktigt på det klara med vilken ide de har kring ägandet och dess effekter?

Men låt mig först bena ut ett par saker. Frågan som just nu är på väg att debatteras är vilken ägandeform som är bäst på att sköta det offentliga åtgandet, dvs de som vi som medborgare är beredda att betala skatt för. I hög grad blir det alltså en fråga om vad vi vill använda skatterna till och hur vi på ett bra sätt får reda på att de vi beställt också är det vi får.

Här finns det inga bra svar. Det offentliga kan enligt min mening inte klara av att täcka det oändliga behov som finns inom vården. Men, det är också en fråga om att såväl Alliansen som Socialdemokratin i regeringsställning, misslyckats med att tala om vad vi får för våra pengar.

Centern skriver idag i sin artikel, att konkurrensutsättningen varit framgångsrik. Jag undrar på vilket sätt då och vilka belägg har man för detta påstående? Att det blivit en överetablering av vård i Stockholm – är det bra? Är det ett bra sätt att använda våra skattepengar på?

Däremot ser jag gärna privata lösningar inom det som inte är vården och omsorgens grunduppdrag. Frågan är bara vad Centern anser att grunduppdraget ska vara som en andel av BNP? Eller ska vi tillåta en överetablering som leder till ett ökat budgetunderskott? Är det smart?

Det avgörande måste vara hur skattepengarna används – eller hur? Jag menar på fullt allvar att en överetablering – är ett felaktigt sätt att använda våra skattepengar på. Men inte bara det. Hur vet jag att dessa nyligen privata etableringar faktiskt gör sitt jobb?

Här är det privata inte underkastat offentlighetens ljus. Det är landstinget. För mig är det som medborgare en styrka. Även om landstinget stundtals är ogenomträngligt. Men, det privata ägandet kan tysta vem som helst. Här finns det ingen öppenhet och om du kritiserar företaget – kan du enkelt och lätt bli av med ditt jobb.

Nej, kära Centern, avregleringarna som genomförts under Alliansregeringen har varit misslyckade och kostar oss skattebetalare en hel del. Inte bara på så sätt att merparten av löneökningen går till skatt (marginalskatt) utan också att konkurrensen bidragit till att skatterna inom landstingen ligger på helt olika nivåer.

Här behöver Alliansen precis som Socialdemokraterna – fundera ordentligt på vad vi vill med de skatter som tas ut och hur dessa ska främja medborgarna. För mig innebär det att jag ska kunna få samma vård i Haparanda som i Malmö. Inte att jag ska få bättre vård i Stockholm bara för att vi är fler som bor där.

Det handlar i mina ögon om att vi som medborgare faktiskt måste kräva att våra skattepengar används till de som är avsett och inte till att finansiera privata företags behov av vinst och sämre kvalitet.  Det är knappast kostnadseffektivt.

Men vård och omsorg är inte enkelt. Det är inte bara en fråga om vad som är kostnadseffektivt. Det är iallrahögsta grad intimt förknippat med vad vi förväntar oss att få, såväl på kort som lång sikt.

Vården och omsorgen rymmer en alldeles speciell problematik när det handlar om att förvalta våra skattepengar. Även om många av oss för det mesta är friska finns det alltid tider då vi själva eller någon anhörig måste uppsöka sjukvården. Eller när vi sent i livet behöver omsorg. Här finns det ett slags behovsmonopol som leder till felaktiga styrsignaler och som därför behöver ställas i relation till andra behov inom samhället. För jag vill inte att hela min lön ska gå åt till privata vinster som en följd av det oändliga behov av vård. Eller ett oändligt behov av att skapa behov.

Jag håller med Högberg det blir inte bättre bara för att det blir privat sjukvård eller för att man förespråkar liberalisering a la USA. Vem vill ha det som i USA föresten?

Bloggat; Högberg, Sebastian

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,


One Comment on “Vem ska ta ansvar för effekterna av konkurrens?”

  1. Bengt Nilsson skriver:

    Ett privat företag/bolag av vilken sort det vara månde har bara ett primärt mål och medel och det är att generera maximal vinst till sina ägare.Och för att göra detta så skimma de oftast sina företag när det gäller personal och att rikta sin säljportfölj till de som har tjock plånbok eller privata försäkringar. Dessutom har varken vanliga människor eller de politiker som lämnat över makten till dessa vinstmaximeringsföretag den ringaste insyn i desa företags skötsel och bolags-direktionssammankomster, dvs de är helt odemokratiska i sitt förfarande.
    Dessa privata vinstföretag på en välfärdsmarknad inom skola, sjukvård och äldreomsorg är de största utsorterarna av behövande människor i modern tid!

    Bengt Nilsson, klassisk socialdemokrat


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s