Förnyelsebart – är det möjligt Centern?

Tidigare idag har jag skrivit om den svåra process som Japan befinner sig i vad gäller ställningstagande i energipolitiken. Det gäller även Centern, som genom åren drivit flera bra frågor  – men som nu verkar ha blivit en del av det moderata partiet. Bland de tre kandidater som nu diskuteras – undrar jag – vad blir det nu?

I vilket fall som helst, tror jag att vi har att se fram emot ett helt nytt politiskt landskap. Även om alliansen har visat upp en gemensam värdegrund, syns nu tydliga sprickor i den alltmer rostiga rustningen. Moderaterna var väl de som snabbast hade en strategi för att klara sig ur en eventuell Allians.

Det är så litet att det inte knappt märks, att varumärket bytts från Moderaterna till ”nya Moderaterna”. Egennamn (inte bara personer)  stavas nämligen alltid med en stor bokstav.

För Centern, var varumärket Maud. Är det kanske dags för dem att byta varumärke till ”nya Centerpartiet”? Eller Folkpartiet, vars väljare verkar alltmer förtvivlade till det,  ”nya Folkpartiet”. Dessa partier behöver förnyelse och inte minst fundera över varför de förlorar terräng.

Hade jag glömt bort Kristdemokraterna. Faktiskt inte. Jag tycker att partiet har ett bra varumärke i sin partiledare. Göran Hägg är en duktig debattör och retoriker som jag gärna ser länge på den politiska arenan. Inte för att jag håller med om politiken utan för att han ger liv åt politiken.

På samma sätt hoppas jag att centerns väljare vågar satsa på en kvinnlig partiledare. Något som ger liv åt det politiska samtalet. Jag tycker att det behövs. Kanske är det dags att påminna partiet om hur det var innan Maud? Maud har också tillfört liv, men glömde bort att hennes parti behövde en politik baserad på principer och inte borgerliga värderingar.

På något sätt gör jag en liknande analys av Folkpartiet. Partiet tappar grund och förtroende i de frågor som ska ligga dem närmast om hjärtat. Här misslyckas partiet med att föra ut sina principer och blir mer ihågkomna som det partiet som såg risken att vi som var på Gotland – kunde bli ryssar.

Frågan är om de små partierna som valde Alliansen – nu betraktas som en del av de nya Moderaterna – istället för som en del av Alliansen. För kanske det är så att väljarna delar den borgerliga värdegrunden, men inte hur saker sak göras? Frågan är om de läst ”Alliansens utmaningar inför framtiden”.

Men frågan är vad som händer när konsekvenserna av skattesänkningarna och nedskärningarna i statsanslagen till kommunerna påverkar den egna väljaren? Frågan är då om Alliansen består? Eller frågan är om väljarkåren känner sig lite lurade in i ett parti som där de egentligen inte känner sig hemma – nya Moderaterna?

Centern står inför ett vägval, precis som andra bloggar idag noterat. Läs dem gärna för alla har olika värdefulla och spännande infallsvinklar,

Tre kandidater - ett vägval för Centern

Bloggat;Peter Johansson, Martin Moberg, Krassman,Sebastian, Högberg,

Media: DNDN1, Ab 12Expr 12SVT

Intressant; 

fler blogginlägg på Öppna kriskommissionenNetrootsPolitometernBloggar.se

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s