Japan – möjligheternas land

Den 20 juni 2004 fattade det japanska ministeriet för ekonomi, handel och industri ett beslut som skulle underlätta framväxten av hållbar energi. Sen kom tsunamin i mars 2011 och den japanska visionen var plötsligt möjlig att genomföra som ett led i uppbyggnaden. Det enda som krävs är tid och Japansk samverkan. Frågan är om världens ekonomier ser möjligheterna?

Visionen  inför år 2030 var att företag som använde sol, vind och bioenergi skulle omsätta mer än 50 GW.  Som en följd har Japan satsat mer än något annat land på forskning inom området, enligt en utredning från myndigheten Tillväxtanalys.

Det finns olika åsikter om hur enade de olika partierna är i Japan. Seiichi Katayama menar, i sin artikel ”Japanese political culture and government regulation”, att den japanska politiska kulturen existerar i samexistens. Med det menas att det japanska ekonomiska- politiska systemet har goda möjligheter för breda samförstånds lösningar.

Financial Times (FT) visar att det finns sprickor och att den politiska viljan vad gäller energipolitiken är ytterst oklar som en följd av att allt fler företag upplever ekonomiska konsekvenser av leveransförseningar. Enligt FT finns det därför ett behov av att Japan förtydligar sin energipolitiska vilja.

Tyvärr är det kanske inte så enkelt. Att bygga upp ny kärnkraft med de jordbävningsrisker som finns kan på långsikt innebära att företag väljer att flytta produktionen till andra länder. På samma sätt kan en alltför stor satsning på vind och el genererar andra produktionsstörningar.

Japans vision – skulle behövt vara realiserad redan nu. Elnätet skulle ha varit rätt dimensionerat, våg- sol- vind och biobränsle produktionen tillräckligt utbyggd. Samtidigt som alla japanska bostäder skulle vara energioptimerade.

Samtidigt påminns jag av hur beroende vi är av varandra och hur snabbt det går att rasera något som tagit år att bygga upp. All uppbyggnad tar tid och i detta finns det en potential. Inte bara i det praktiska arbetet utan också i de kunskaper som ges. Vi har mycket att lära av Japan i den situation som de nu försöker lösa. Att få vara med i den processen och få grundläggande erfarenheter i att bygga upp ett elnät och nytt energisystem är en utmaning.

Därför tror jag att de som tar sig in på den Japanska marknaden sannolikt kommer att vara bland de företag som nästa decennie har en världsledande position inom uthållig energiproduktion. Inte minst som en följd av att även Tyskland talar om en avveckling av kärnkraften.

Personligen önskar jag att stöd ges till dessa entreprenörer och att all kompetens som finns tas tillvara. Satsa på kompetens och utöka stödet till företag som vill ta sig vidare på den globala marknaden! Bygg upp internationella handelscentra. Det är viktigare än det femte jobbskatteavdraget.

Media: DI – läs även Sony Ericsons rapport, FT, DN – tysk kärnkraft,

Bloggat; Kärnkraftsbloggen,

Intressant; Japans kärnkraft; Fler jobb -färre i bidrag

fler blogginlägg på Öppna kriskommissionenNetrootsPolitometernBloggar.seKommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s