Grekland kan göra skillnad

Det finns alltid vinnare och förlorare när stora budgetunderskott ska hanteras. För oss alla är det nu en fråga om vem som ska betala, vad och när. Det är bra att bankskatten inte blir en verklighet. Däremot måste det finansiella regelverket styras upp. Samtidigt är det en fråga om hur Europa kommer att stärka sin svagaste länk?

Det är spännande att få vara med i en process som den vi nu ser framför oss. Iallfall blir det många tankar när jag går ut och går med hunden. Alla naturligtvis fullständigt ogenomtänkta och absolut inte förankrade i någon forskning eller för den delen räknade på.

Hopp är viktigt. Samtidigt måste vi som medborgare i våra egna länder ta ett ansvar för vår konsumtion. Den bördan kan knappast lastas på någon annan. Greklands pensionsålder måste höjas. Samtidigt är det viktigt att förstå att Greklands arbetsmarknad är skör.

Förutom frukt, grönsaker och textilier exporterar inte Grekland så mycket. De har inte heller någon större industristruktur, bortsett från en stark rederi- och sjöfartsnäring. Däremot har de en betydande turistnäring som står för en stor del av landets intäkter och en ekonomi kan inte endast baseras på turism. Den grekiska krisen är i allra högsta grad strukturell och det innebär svårigheter. Människor förlorar inkomstmöjligheter och i det finns ofta fler problem.

Strukturella kriser sett över tid brukar tvinga fram innovationer, nya företag och tillväxtområden. Däremot kräver det ett nytt sätt att tänka och ibland även ändringar i regler och lagstiftning. Framför allt krävs det ett moraliskt åtagande.

Europa är stort. Kanske det är så att Grekland är det land som har bäst förutsättningar att lära oss om krishantering? Så frågan är, vilka företag skulle kunna tänka sig att etablera en verksamhet i Grekland? Vilka aktiägare vågar köpa bankaktier eller kanske investera i telekom? Vilka planer har Grekiska politiker för att främja framtida produktion och produktionsförmågor? Hur kan Grekland få ett utökat handelsutbyte? Vilken kunskapsuppbyggnad krävs? Inte minst vad ser det Grekiska folket för alternativ? Ska den offentliga sektor byggas upp? Den är såvitt jag förstår alldeles för svag och behöver Grekland se över sitt skattesystem?

För min del ser jag det som en unik möjlighet, i internets tid, få möjlighet att studera hur USA, Europa och Kina löser tillväxtekonomins grundläggande problem. Kanske det blir som Mats Persson, nationalekonom, skrev den 9  Januari 2011? Att Grekland kommer att tillåtas ställa in sina betalningar och skattebetalarna får rädda bankerna? Kanske EU fattar beslut om en skuldsanerings- och investeringsplan för att främja det nya Grekland.

Det blir en spännande tid, åtminstone för en ekonom.

Bloggat: Martin Moberg,Peter Andersson om USA, Sebastian klockrent om effekterna av budgetunderskott, Storstaden om vad medborgarna tänker och stödjer

Fler blogginlägg på Öppna kriskommissionen,  Netroots,  Politometern,  Bloggar.se

Media: SRSvD 123DILO-tidningen 123SVTExpr 12,Libertas

Greklands kris - vår kris?

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s