En tyst minut för de drabbade och de som för kampen vidare

Är det här sommaren som vi inte kommer att glömma? Eller är det här sommaren när vi valde att ta ställning för demokrati, tolerans och människors lika värde? Norge är ett land i chock och sorg. De allra flesta är nog berörda. Kanske några också funderar över intoleransen och vad som nu behöver göras?

Igårkväll var Mona Sahlin på Aktuellt. Precis som Sebastian Stenholm konstaterar var det en stark och samlad Sahlin som möte oss i rutan och han hyllar henne.  Det gör även Peter Andersson och Martin  Moberg.

Mona Sahlin menar i SVT:s  intervjun  att vi måste öppna ögonen. Många av oss har inte sett hur hatet växt. Det är viktigt att ta detta hat på allvar och ta debatten. Hon menar att vi måste visa att det finns ett annat sätt att vara på. Världen går att förändra. Var inte rädda, var vakna och var inte naiva.

För det är verkligen dags att ställa sig skuldra vid skuldra och hylla alla som tar kampen mot främlingsfientlighet och verka för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det finns människor som inte önskar något annat är att vi står mot varandra. Det som inte gick att säga för tio år sedan går plötsligt att formulera i indirekta snirkliga inlägg. Det är verkligen dags att vara källkritisk och fundera på varför det är så viktigt att budskapet sprids.

Det måste vara självklart för oss alla att den negativa och intoleranta bild som nu sprids ersätts med förebilder. Inte minst av goda representanter som Mona Sahlin. Vi ska visa acceptans och inte minst lära känna varandra. Här har vi alla en nyckelroll. Det handlar om att ta vi tillsammans behöver ta ett ansvar för att vrida saker rätt.

Kanske det är som journalisten Emanuel Karlsten säger i SVT, att genom att återberätta blir vi en del av terrorn?

Men om vi bara gör det, bara återberättar vad han gett oss, blir även vi del av den terror han planerat.

Eller är det som Högberg formulerat det (och orsaken till att jag uppdaterar eftersom jag håller med),

Här måste partipolitiken visa på möjligheter. Visa på alternativ. Att Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt kramas och är ense löser inte samhällets problem utan bygge bara nya. 
Låt demokratin frodas genom att det öppna politiska samtalet 
lever och må vi våga ta konflikterna och se problemen.

Vi kan alla dra ett strå till ett mer öppet och tolerant samhälle. Demokratins grund förutsätter, precis som  Håkan Juholts formulerat tidigare, respekt för varandra. Dessa värderingar baserar sig på att vi alla har lika rätt och värde. Ett samhälle som inkluderar alla. För det krävs att vi är toleranta och inte främlingsfientliga.

Idag kan vi gemensamt tillsammans med Norge delta i en tyst minut kl 12. Det tänker jag själv göra. Inte bara för de drabbade familjerna utan också som ett manifest mot värderingar som skapar grogrund för främlingsfientlighet och intolerans. Kanske avslutar jag min tysta minut med att repetera kärleksbudskapet som Stine Renate Håheim vidarebefodrade och Mona Sahlin citerade i sin intervju:

”- La meg sitere en god venn av meg som tidligere i dag sa: Hvis én mann kan skape så mye hat, kan man bare forestille seg hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.”

Bloggat: Högberg om vikten av att ta konflikter, Sebastian Stenholm om dagens gemensamma tysta minut i Norge och Sverige, Lena Sommestad om hatets grogrund och dess språk, Tokmoderaten om sd partiet som blundar när det passar, Kristian Krassman om galningar som är i gott sällskap, Johan Westerholm om utanförskap, Per Pettersson om att hat aldrig är svart,  Västros – om den som skrattar hatar inte

Blogginlägg på SAP ,  Netroots,  PolitometernBloggar.se, Pingat på Intressant från röda berget.

Media: SRSvD 123DN 123Expr 12Ab 1234, NRK, SVT debattKommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s