Tystnaden som vapen – Nej tack!

Ytterligare en man har blivit gripen för inblandning i bombdådet,enligt Expressen. Samtidigt pågår rättegången medan jag läser ledarna i Aftonbladet, DN, SVD och vad Röda berget kallar för dagens stolpskott –  Katrineholms kuriren. Jag håller faktiskt helt med Röda berget och Martin Moberg, det är verkligen dagens stolpskott. Självklart måste vi prata om det som har hänt. Eller hur? 

Expressens artikel visar att flera av bloggarna har haft rätt. Precis som Aftonbladet som sammanfattar sin syn på förövaren. Norges nya Quisling är en produkt av av sin tids politiska klimat. Men aftonbladet – det är vårt politiska klimat, det är vårt ansvar att förändra det. Inte minst precis peka på att han absolut inte var en ensam.

Men, att som Katrineholms kuriren uppmana till att vi ska ignorera problemet är helt förkastligt. Prata – ta samtalet och debatten. Det är om något viktigt just nu. Hitta tonen för varför det är viktigt. Vi kan helt enkelt inte ignorera hatretoriken som Aftonbladet beskriver det. Å andra sidan sett är det inte det enda stället där hatet tar sig sin ton. Precis som Röda berget pekar på och som jag i form av medelålders äldre kvinna gärna citerar;

Det är ett hat mot jämlikhetstanken, det är en total oförmåga att ta in tanken att alla människor har samma värde. 

Det är också som DN skriver att vi alla har möjlighet att påverka tonen i det offentliga samtalet som råder. Personligen kan jag tycka att det är ett råd som tidningens ledarskribenter borde följa lite oftare. Hur kommer det sig att man så ofta har personifierat Socialdemokratiska ledare som Mona Sahlin eller för den delen Håkan Juholt? Samtidigt som det är oerhört tyst från Alliansen. Varför?

Hur kommer det sig att vi nu helt plötsligt ska hålla en hövlig samtalston? Nej vill du skriva vad du har på hjärtat – så gör det. Sen föder ord – oavsett hur de kommer ut – alltid hat eller en åsikt. Men låt oss då ta i debatten istället för att kräva ett politiskt korrekt svar.  Precis som Peter Högberg tidigare sagt idag – ta i konflikten. Visst det är jobbigt. Det ska gudarna veta. Men hellre stå upp och ta fajten än att låta det som nu händer bara vara.

Eller som SVD:s ledare beskriver det;

Att vara humanist är inte att vara en ljusblå drömmare som vägrar se människans skuggsida. Men det är att ”tro på människoanden, på dess ljusa skapande möjligheter, dess aldrig slocknande ljuslåga.” Ahlberg skulle ha nickat instämmande om han hört den norska statsministern. Det onda dyker upp mitt ibland oss. Vi måste bjuda det motstånd. Men vi kuvar det genom att göra gott.

Därmed i dialogen som förts klarnar en sak för mig. För mig handlar det inte om personen eller gruppen eller samhället. För mig handlar det om att vi som människor måste ha rätt att tala. Obehindrat och utan rädsla. När vi pådyvlar varandra den politiskt korrekta tvångströjan då bidrar vi till åsiktsförtryck och rädsla.

För mig blir det därför en fråga om att uppmuntra till samtalet och jag avslutar med ett citat från dagens debattartikel insänd av Jytte Guteland och Mattias Vepsä

Vi kan aldrig acceptera våld och vi kan aldrig låta våldet segra över öppenheten, demokratin och människors politiska engagemang. 

Ingen ska känna sig rädd eller oroad att engagera sig politiskt.

 

Media från Martin Moberg: Sydöstran 123NRKSVT 1234Ab 12345ÖstranSR 123KKBLT 123DN 12345Expr 123456SvD 12345SVT 12,
3

Mer hittar du på NetRoots, Intressant, SAP, Politometern, Öppna kriskommissionen och Bloggar.se

Taggar: norge   oslo   terrorism   politik   utöya   anders behring breivik   högerextremism   terror   demokrati   sverigedemokraterna   rasism  foto   extremism

Annonser

One Comment on “Tystnaden som vapen – Nej tack!”

  1. […] Peter och Högberg och KT och Lena och Röda Berget och Dhe och martin och parkstugan och […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s