Tolvstegs program bort från budgetunderskott?

Det är fem dagar kvar till den 2 augusti. Republikanerna valde, enligt Wall Street Journal, att inte rösta igenom Boehner planen. Kanske var det trots allt ett klokt beslut eftersom vetot från president Obama annars hade varit en realitet. Varför gnabbas om ynka 2 procent? Varför denna uppenbara cynism där landets goda namn riskeras? 

Nedräkningen har börjat och det är snart den 2 augusti. Mindre än en vecka kvar. Kommer den demokratiska processen att fungera eller innebär situationen att USA kommer att ställa in sina betalningar? Isåfall kommer det i första hand att innebära att pensionärer, veteraner och offentlig anställda inte får sin lön.

För vad det hela handlar om är hur och vilka som ska betala det gigantiska budgetunderskottet. Det handlar inte längre om frågan om det ska ske genom att skatterna höjs eller genom att skära ner i den offentliga sektorn. Parterna är redan överens. Vad det handlar om är fördelningen. Enligt ”The Economist” handlar det om ynka 2 procent.

Har de politiska företrädarna blivit beroende av gnabbas? Kanske behövs ett förslag på ett 12-stegsprogram som underlättar de närmaste fem dagarnas arbete? Kanske är det dags för att tänka på allas välfärd. Genom att komma ihåg att vi ska sätta princip före person och att vi verkligen ska sträva efter sann ödmjukhet.

Framför allt skapa en gemensam plan som inte fokuserar på vem som vinner och vem som förlorar. Här tycker jag att IMFs råd snarare leder till en diskussion som kräver kortsiktiga lösningar. Rådet är att höja skuldtaket omedelbart.

Men räcker det? Är det inte också dags att göra en plan för landet där människan sätts i fokus. Hennes möjligheter att växa och bidra till att minska landets budgetunderskott. Hennes möjligheter att ta tillvara på drömmar genom att skapa lokala arbetstillfällen.

Eller varför inte införa en konsumtionsskatt som riktar in sig på att enbart betala av budgetunderskottet? Varför inte en grön konsumtionsskatt? En skatt som stimulerar tillväxtområden som leder till ett hållbart samhälle? Kanske till och med ett en skatt som visar att företag bidrar? Ett  ”Apple” för ett starkare land?

Kanske det också måste till någon form av nätverk för att medvetenheten om hur var och en kan bidra till att minska budgetunderskottet. Inte bara bland de mest välutbildade utan också i områden där fattiga finns. Kanske som en motprestation? Eller som ett erkännande – såväl i det lilla som i det stora.

Ha en stor fest för alla den 2 augusti! Uppmana det amerikanska folket att ta med sina picnic korgar för att tillsammans fira att landet tagit sig an en plan för att skapa något bra. Ett samhälle där det är en självklarhet att stå upp för och betala sin skuld.

Kanske det också handlar om att underlätta för alla att lära om, lära nytt och inte minst återupptäcka gamla vanor. Här finns det en rik tradition att bara hämta inspiration från.

Någonstans på vägen tappade de politiker som idag gnabbas bort sin själ. Någonstans behöver kanske dessa politiker under de fem dagar som återstår måste hitta tillbaka till den amerikanska själen – det som gör att folket känner hoppet. Snarare än att slåss om ynka 2 procent.

Vem kan komma på 12 olika sätt att hantera ett budgetunderskott?

 

Media: DI, WSJ, IDG om att apple har mer pengar än USA:s regering,DN om varför USA har bättre kredivärdighet, SVD om det växande skuldberget, Ab1, Ab2

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen och Bloggar.se

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s