Centerns svek mot sina väljare

Maud och hennes partiledning har svikit sina väljare. Nu syns resultatet. Bönderna som är partiets kärnväljare flyr. Det kostar att ha fört en politik som innebär ett svek mot sin kärntrupp. Domen är hård i tidningen Lands ledare. Ledaren anser att partiet tappat sin politik. Centern har blivit ett parti som alltmer riktat in sig mot en mer höger om höger politik. 

I slutet av september 2011 är det dags för Centerns partistämma i Åre. Frågan är vilket parti Maud Olfosson lämnar efter sig. Frågan är också vilka spår den moderata politik som Centern fört och vill föra innebär. Här delar jag Moderatbloggaren Kent Perssons åsikter att Centern måste hitta tillbaka till sin kärna. Men, analysen är en aning snäv. Det Persson glömmer bort är att om Centern försvinner även regeringsmandatet.

Det borde vara en stark varningslampa att kärnväljarna väljer att lämna partiet.  Att inte ha kraften att på allvar ta tag i detta tyder på att Centern har inre partistrider som inte är hälsosamma. Något som Annie uppmärksammat på sin blogg. Å andra sidan sett hur trovärdigt är det att ett folkrörelseparti – kommer att ha ledare som är ovanligt mycket ”Jag”?

Eller som DN noterar;

Varför har Annie Lööf på sin blogg ultra­liberalerna Robert Nozick, Ayn Rand och Johan Norberg som boktips? Utifrån det har Annie Lööf skapat sin ”Värnamoliberalism”. Hon förklarar den enkelt: ”Jag är marknadsliberal och tror på frihandel, ett fritt näringsliv och en mindre offentlig verksamhet.

För Centerns väljare är svaret tydligt. Stödet gäller inte nyliberalismen. Det är därför inte bara en ledarfråga eller för den delen en pedagogisk utmaning som partistämman har ta ställning till. Det är också den tydliga konflikt som alltmer blir synlig. Centern har för många jag-personligheter. Det gör att de inte ser helheten. Det gör att inte partiet inte förstår varför väljarna sviker. Eller för den delen är inte klar över vilka väljare som partiet har.

Konflikten grundar sig i nyliberalismens grund, epitet som grön folkrörelse- och storstadsparti. Det är tre vägar som inte kan vandras samtidigt. Oavsett vad är de vägval som de tre framtida ledarna tydligt signalerar – en väg bort från Centerns väljare. Det signalerar såväl valresultat som SCB:s senaste mätning. Frågan är bara om de tre ledarena mäktar med att gemensamt ta partiet framåt istället för bakåt?

Centerns väljare sviker

Media: SVD, DN, DN1, GP, Newsmill

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.se, Nyligen

Annonser

6 kommentarer on “Centerns svek mot sina väljare”

 1. Mille skriver:

  Nu har centern inte ens förlorat tiondelen av antalet väljare som lämnat s.

  • parkstugan skriver:

   Ett intressant påstående – vilket tidsperspektiv talar vi om? Mig veterligen har Centern tappat mer än något annat parti gjort. Så pass att det finns en uppenbar risk för att Centern är på väg ut ur riksdagen.

   • Mille skriver:

    Sedan 2002 har centern vunnit 62.000 väljare medans s har tappat 283.000
    väljare.
    Från 2006 har c tappat 47.000 väljare och s tappat 115.000 väljare.

    S leder alltså väldigt stort i antalet tappade väljare.
    Att påstå annat är ren okunskap.

   • parkstugan skriver:

    Mille, var får du dina siffror från? Varför har du valt 2002 och 2006 som utgångspunkt? Varför vill du göra en jämförelse när det centrala i mitt argument är att centern tappar väljare och står inför en situation där de faktiskt riskerar att hamna utanför riksdagen. För det krävs åtgärder. Inte tekniska analyser som leder till rena sandlådediskussioner.

  • Nicklas Eriksson skriver:

   Vad har det för relevans för inlägget?

 2. […] som en följd av felräkning (ups – En effekt av dagens mätning är det inte helt oväntade Centerns svek mot sina väljare.  Samtdigt förvånas jag över att moderaterna så uppenbart sviker sina alliansbröder. Det är […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s