Vad beror krisen på?

Det är inte utan att vi kanske är flera som skakar på huvudet. Vadå, vilken kris – den ekonomiska, politiska eller sociala? Har den upphört? I det här läget borde det vara en självklarhet att regeringen bjuder in oppositionen.Det är dags att samtal och nå en bred enighet.

Visst gör det ont när bubblor brister. Samtidigt behöver vi alla se vår del av ansvaret. Att förstå att det är övergående och våga ha is i magen. För allt hänger ihop. Som ett gäng dominobrickor som lutar mot varandra. Beroende på hur väl det är uppbyggt räcker det med att en faller, för att alla brickor som hänger samman faller.

USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien är länder som påverkar oss. Dessa länder har problem med att hantera budgetunderskott, bubblor och inte minst sociala kriser. Dessa länder har via centralbankerna olika former av åtaganden till varandra. Förenklat innebär dessa åtaganden att ländernas ekonomier – hänger ihop – likt dominobrickor.

På samma sätt hänger våra banker ihop. De som sköter vårt sparande och våra lån. Ökar räntorna innebär det sämre köpkraft. En sämre köpkraft leder i sin tur till minskad konsumtion. Därefter att vi kanske måste sälja våra tillgångar till ett lägre pris än vad vi köpt. Det minskar värdet och kan leda till att människor som har en hög belåningsgrad får det sämre. Konsumerar vi mindre som en följd av att vi fått det sämre kommer företagens försäljning att minska. Minskar försäljningen kommer företagen att se över sin ekonomi och kanske fatta beslut om att säga upp anställda.  Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson beskriver med ett enkelt exempel problematiken i Sydsvenskan.

Våra förutsättningar är en del av statens budget. Om vi får minskade möjligheter att försörja oss kommer skatteintäkterna att minska och den offentliga sektorns kostnader att öka som en följd av att fler blir arbetslösa.

Vad är då orsaken till krisen? Det finns inga enkla svar. Ett spår skulle kunna vara att i en demokrati där medborgarna är huvudpersoner har det varit viktigare för USA:s politiska företrädare att fatta beslut som  grundar sig på särintressen. Någon sa att mer än hälften av USA:s budgetunderskott kommer från krigen. Samtidigt skulle denna kris enkelt kunna lösas genom att medborgarna i USA godkände ett skatteuttag.

Problemet är att när väljarnas bedömning inte spelar någon roll, ja då finns det en stor möjlighet att krisen kommer att fördjupas. För att dra ner i statens budget är att öka arbetslösheten. Att öka arbetslösheten är att minska intäkterna och öka utgifterna.

I det här läget är det viktigt att inte implementera femte jobbskatteavdraget. Lika viktigt är det att regeringen och Anders Borg bjuder in till samtal med oppositionen. Det är dags att främja välfärden och bygga upp ett förtroende för vårt finansiella, politiska och sociala system.

Själv kan du bidra genom att inte dra på dig fler skulder, betala av kortskulder, betala av billån och handla lagom klokt.

Media; SVD, SVD1SVD 2Sydsvenskan, DN, DN1,AB,

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

 

 

 


4 kommentarer on “Vad beror krisen på?”

  1. […] Bloggat: Martin Moberg, Helena Ericsson, […]

  2. Nicklas Eriksson skriver:

    Det finns ingen bubbla, det råder ingen kris. Fukushima var en kris. Det världen upplever nu är en naturlig konsekvens av kapitalismens livscykel. Den måste ha nedgångar för att kunna resa sig över sin tidigare nivå igen. Ett helt ohållbart samhällssystem såklart.

  3. […] DI, USA Today, Der Spiegel.Bloggat: Peter Johansson,  Martin Moberg, Helena Ericson, Göran Johansson, Thomas Böhlmark på ämnetMer på NetRoots för […]

  4. […] Ab2, Ab3, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SR.Bloggat: Peter Johansson, Martin Moberg, Helena Ericsson, Johan Westerholm på ämnet!Mer på NetRoots för progressiva bloggare […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s