När himlen faller ner på huvudet…

Världsekonomin är lite skakig. Även om krisen, just nu, verkar ha tagit lite helg.  Då läser jag att Försäkringskassan släppt en rapport. Den visar att av dem som utförsäkras kommer dryga hälften att återvända som nya sjukfall. Samtidigt i en annan rapport menar Försäkringskassan  att sjukförsäkrings-systemet är för generöst och socialdepartementet lägger ett förslag på höjt högkostnadsskyddet.

Det är då det känns som om himlen faller ner på huvudet. Beskrivningen kommer från serien Asterix och Obelix. De är två gallerna som gör det helt omöjliga möjligt. Obelix som en följd av att han som barn hamnade i grytan med mirakelmixturen och Asterix som en följd av att han dricker drycken då och då.Vad har det med högkostnadsskyddet och försäkringskassan att göra?

Det är viktigt att stå upp för att människor lika värde. Även när himlen faller ner på vårt huvud. Även när det stormar i omvärlden. Just då är det viktigt att inte acceptera att vårt socialförsäkringssystem försämras. Det är vad våra två galler lär oss. Det är precis den tonen som rapporten ”Fler jobb – färre i bidrag” har. Det är viktigt att inte peka ut grupper utan att fokusera på generella lösningar som skapar konkreta arbeten där människor bor. Arbeten som innebär att vi alla har en lön som vi kan leva på. Det ger hopp och det ger en grundtrygghet. Det skapar tillväxt.

Det måste vara är en självklarhet att vi ska se till att Hälso och sjukvårdslagen efterlevs. Lagen säger att sjukvården ska vara lika för alla. Det betyder kort att ingen ska behöva avstå vård för att det är för dyrt. Ingen ska behöva avstå från medicin bara för att lönen, sjukpengen eller arbetslöshetsförsäkringen inte går att leva på. Redan nu avstår drabbas kvinnor som är ensamstående med barn. De hämtar inte ut läkemedel som en följd av att det är för dyrt, enligt socialstyrelsen. Vad hjälper det då att du får betala medicinen på avbetalning? Vad hjälper det då att Alliansens företrädare tycker det är viktigare att prioritera försvaret?

På samma sätt argumenterar Försäkringskassan. Jag håller helt med Martin Moberg som skrivit tidigare idag – att detta är rent trams. Framför finns det anledning att reflektera över Försäkringskassans exempel.

Kassan har gjort en beräkning för en ensamstående med en sjukpenninggrundande inkomst på 104 000 kronor. Sjukpenning och boendetillägg skulle ge 9 923 kronor i månaden före skatt. Om personen i stället arbetar är inkomsten 8 667 kronor – en skillnad på 1 256 kronor i månaden. Även om skatten på arbete är lägre än skatten på bidrag lönar det sig inte att arbeta för personen i exemplet.

Först undrar jag – hur tänker de? Om du är en av de 6000 berörda är du sannolikt sjuk. I resonemanget ovan utgår man från att du är frisk och därför arbetsför. Sen var det jämförelse med lönen. Har författarna någonsin tänkt på att lön också varierar med ålder och erfarenhet? Det har bloggaren ”Economist”. Han föreslår helt frankt att vi ska ha någon form av inkomstindex kopplat till högkostnadsskyddet. Kanske till och med höja högkostnadsskyddet med 220 procent. Då kanske det är som löntagarbloggen skriver bäst att vara rik och sjuk? Eller är det dags att tänka helt nytt

Ändå vill jag fundera lite över problemet – ta i det – ungefär som Westerholm beskrivit det i sitt framtidsscenarie.  Vi står inte bara inför en global ekonomisk utmaning. Vi har också en demografisk. I Sverige innebär det att sjukvårdskostnaderna sannolikt kommer att utgöra en allt större del av statens, landstingets och kommunens budget. Skälet är enkelt. Vi får fler äldre och färre i arbetsför ålder. Det betyder att vi får högre nettokostnader och lägre nettointäkter.

Frågan är inte längre hur vi löser problemet utan kanske vi måste stanna upp. Verkligen lägga ner tid på att fundera och diskutera vad vi vill med morgondagens välfärd. Föra samtal och mötas. I debatten saknas diskussionen kring vilka grundläggande värderingar som ska ligga till grund för morgondagens välfärd. Tekniska diskussioner om hur fördelningen mellan olika medborgare ska vara är inte längre intressant.

Vi måste helt enkelt fundera över vad som bidrar till ett bättre samhälle där människan är i högre grad delaktig. För mig innebär det att vi kanske måste fundera över de olika roller som vården har. Politiskt är det här inte en lätt fråga och själv påstår jag mig inte ha svaren. Däremot när omfördelning leder till att de som är utsatta blir ännu mer sårbara, då måste vi stanna upp och fundera. Är det ett nytt USA vi vill ha – eller ska vi börja tänka själva i lite mer mänskliga termer?

Jag avslutar med Gunnar Nordenstams insändare i Göteborgs Posten (71 år och har startat ett eget parti – de ni :-)).

” Årets nobelpris i fysiologi eller medicin borde naturligtvis ha gått till statsminister Fredrik Reinfeldt för hans upptäckt att inga svåra sjukdomar behöver vara längre tid än ett år – en upptäckt utan motstycke i medicinens historia och desto mer anmärkningsvärd som den gjorts av en medicinskt helt oskolad person.
Nu får han väl som många stora upptäckare före honom fått göra stå över ett år och hoppas på sitt rättmätiga pris år 2011.”

Media: Tack löntagarbloggen SR EkotSvDExpressenDNFöretagarna

dn.se Höjning av kostnadsskydd kritiseras
gp.se Kritik mot höjning av frikortsgräns
dn.se Skydd på för alla
svd.se Papperslösas vård splittrar regeringen 


Bloggat:
 Lästips från Martin Moberg, som skrivit om försäkringskassan Veronica Palm skriver i en utmärkt artikel på Newsmill om att dagens fattiga barn inte ser ut som Kulla-Gulla…., Löntagarbloggen om att det är bättre att vara rik och frisk, Economist om att regeringen inte längre är intresserade av att mäta utanförskapet och om att höja med 220 procent

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligenKommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s