Frukt fås inte om det inte finns rötter

Nyheterna sköljs av att Ohly ska avgå. Vem ska efterträda. Samtidigt pågår en ekonomisk och politisk kris av stort mått. Det är faktiskt då jag känner mig stolt över vårt parlamentariska system. Det är bra att finansutskottet ska träffas den 16 augusti. Frågan är bara om det räcker. Vad jag menar med det är att situationen inte längre kan kontrolleras. Det handlar mer om damage controll och framåtblickande. För vi har inte fått svar. Vad tänker USA göra åt sina interna problem? När kommer Berlusconi växa upp och hur kommer Spaniens nyval i november att påverka oss?

Samuel Johnson sa vid något tillfälle att vänskap inte kan finnas utan förtroende och förtroende inte utan integritet. När jag tidigare diskuterat har är krisen idag såväl strukturell som politisk och ekonomisk. Det är en kris där politiken och vi som individer inte alltid förmår se för alla problem. Vi kanske till och med inte kan kontrollera vad som händer – åtminstone kortsiktigt. Däremot kan vi alltid beskriva vad som händer, vilka som drabbades och vem som kanske var ansvarig.För att på längre sikt ta reda på vad som kan göras och vad vi tycker.

Det är dags att sluta tro på att det finns några patentlösningar. Det finns hundra. Bara ta SAAB – som nu står inför sin värsta kris någonsin. De satsar 4 miljarder. Trots den svåra situation som bilindustrin kommer att möta om det blir en lågkonjunktur. Det betyder helt enkelt att de vill. Att vilja är att veta och det föder inspiration.

På samma sätt fyller Hälleforsnäs grabbarna mig med stolhet. Ett antal grabbar har genom Mikael Lindqvist försorg startat upp ett projekt under sommaren. Nu i höst finns en färdig skatepark. Det finns ungdomar, människor som säger ja och människor som bidrar. Eller som Micke själv sagt i Eskilstuna Kurrien:

Med det här vill vi visa vad man kan göra. Det är väldigt många som drömmer om saker i Flen och skriver klagomål på facebookgrupper. Men det är få som kommer till skott och gör något.

Jag följer gruppen på facebook har köpt en t-shirt. Framför allt vill jag tala om att det är möjligt. Det är möjligt att vända trender.  Men, det kräver ett rättspatos, en vilja och inte minst en plan att följa.

Det glädjer mig att finansutskottet ska träffas. Men, vad kommer ut ur det? Vad tänker ni komma överens om och hur ska vi alla dödliga få möjlighet att påverka?

Nå, jag har ett par önskemål. 

Ett utökat globalt samarbete där finansiella marknaden regleras.

Medverka till att barnfattigdomen halveras fram till 2013. I Afrika genom att tro att det är de små, små detaljerna som gör det. Små överenskommelser, privata engagemang och inte minst viljan. Det är vi som gör det till en framgång även om vi är beroende av det som just nu händer i Italien, Spanien, Grekland, Frankrike, USA och inte minst Kina! Frågan är när Indien kliver fram och när vi genom långsiktiga åtgärder medverkar till att Afrika kan lösa den egna fattigdomen. För Afrika kan och Afrika har visat att de redan är bättre än vi någonsin har varit.Det genom att inte dra ner arbetstillfällena i den offentliga sektor. Se till att behåll nivån.

Genomför förslagen som finns i  ”Fler jobb – färre i bidrag”

Bygg ut bredbandet i hela Sverige. Det är för dålig täckning och avregleringen har misslyckats!

Återreglera busstrafiken, elmarknaden, posten och apoteket. Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att ha två postbolag som lämnar post, det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att ha en delvis avreglerad elmarknad som drivs av monopol. Det driver bara upp priserna på ett sätt som inte längre är motiverbart. Det är inte lönsamt att avreglera marknader där den största delen av kostnadsposterna är arbetskostnaden. Det leder till kvalitetsförsämringar och inte nödvändigtvis lägre skatter. Snarare finns det en risk för ökad arbetslöshet som leder till minskade intäkter och ökade kostnader för staten, landstinget och kommunen. Fast till och med här finns det alltid exempel som förvånar, bidrar och leder till nya lösningar. Så att säga entydigt nej till avregleringar verkar dumt.

Inför inte jobbskatteavdraget.

Var inte rädda för att samarbeta och ta ett gemensamt ansvar. Gör det med hög integritet.

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Media:E24DN1DN2DN3DN4SVT1SVT2SVT3SVT4SVT5SVD1SVD2SVD3,SVD4SVD5,

Bloggatips från  Sebastian

 Lars Bäck om nyhets och börsfrossa som fortsätter, Johan Westerholmom Tea party rörelsen vilka är de och vilka är deras svenska anhängare?,Kulturbloggen om en annan vinkel på finanskrisen – att den kan vara bra för mänskligheten, Alliansfritt Sverige om att enligt Correns ledare lever vi under ett feministiskt åsiktsförtryck, 2 om att en moderat Solna politiker som bryter mot M:s etiska policy, Peter Johansson om Böhlmark och Assarsson som bildar en moderat Tea party fraktion, Peter Johansson om bättre miljöpolitik på Göran Perssons tid enligt Lööf, Alliansfritt Sverige om en KD-topp som kallar C-kandidats kandidatur för hopplös, LO-bloggen om sommarjobbet och vägen in i arbetslivet, Helga von Pitbullom pinsamt arbetsförmedlingen

Bloggtips från Martin

Alliansfritt Sverige om slussning av pengar från riksdagen till familjeföretaget, Löntagarbloggen om att det är skillnad på skattepengar och skattepengar, Karlssons retningar om blandekonomi nu, Sandro Wennberg om att det räcker inte att drömmar är lika värda Lööf, Peter Johansson om att lagen nafsar Rumsfeldt i hälarna – när är det dags för Bush?
?

 Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s