Inget stöd för en fiskal union

Franska Presidenten Nicolas Sarkozy och förbundskansler Angela Merkel har inte något större stöd för sitt förslag vad gäller skatteuttag på finansiella transaktioner. Åtminstone om vi ska tro på inverterarna reaktion på börsen i Tyskland, Frankrike och London. 

Sarkozy och Merkel har tidigare försökt få igenom förslaget utan närmare gehör. Att åter igen ta fram ett förslag som mött på så stort motstånd – verkar enligt flera analytiker endast som desperata åtgärder. Inte minst mot bakgrunden av att såväl Tyskland som Frankrike står inför en allt svagare ekonomisk utveckling.

Tobin skatten som den också kallades, har prövats i Sverige. Då var det 1990-talet och effekten av skatten ledde till färre finansiella transaktioner. Inte nog med det flera av de större investerare valde också att placera sitt kapital i länder där skatt på finansiella transaktioner inte fanns.

Kanske det här ändå är starten på en större ekonomisk union? Allt fler börjar fråga efter obligationer i Euro. Kan det vara som en följd av att ECB redan köpt statspapper för dryga 22 miljarder euro? Det är värt drygt 200 miljarder kronor. Det innebär att ECB har statspapper för drygt 890 miljarder kronor. På så sätt verkar Eurobonds mer som en formalitet. Åtminstone för de länder som nu blivit uppköpta. Vilka de nu är…

Ni vet economisten med rätten att döda skulden, har helt frankt föreslagit att ECB skulle införa sk splittade obligationer. Det innebär att varje land står för sina egna lån och därmed skulder. Hur då? Varje land får växla in sina statsobligationer mot en Eurobond. Det skulle kunna tänkas ske mot någon form av växelkurs.För oss som kom ihåg vad som hände när Euron infördes, innebär detta sannolikt att såväl räntan som priserna går uppåt. Detta samtidigt som världens största länder möter en lågkonjunktur. Ytterst olägligt när ECB:s ordförande Jean-Claude Trichet förväntas gå i pension redan i slutet av oktober.

Stämmer teorierna kring NAIRU  finns det alltså en risk för en inflationsorm.  Åtminstone om man ska tro DN:s ledare idag. Å andra sidan visar erfarenheter från Norge och Storbritannien (plus Irland?) att det finns möjligheter till ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet där arbetskraften är rörlig utan att det finns inflationstendenser. Men det kräver också att det finns ett en god tillgång på såväl hög- som lågutbildade för att kunna upprätthålla tillväxten – i Europa. Det innebär inte att jag är för en Union. Snarare tvärtom, menar jag att de erfarenheter som finns i Norge och Storbritannien – indikerar ett behov av ett annat slags samarbete. Men, vad har jag inte klart för mig.

Så – vad står vi inför? Ja, som jag ser det en värld full av möjligheter där det är dags att förbereda oss för det värsta. En värld där vi alla måste förstå att vi bör bidra och har ett ansvar. Ungefär som vår moderata statsminister och finansminister. De har fattat ett klokt beslut. Regeringen har beslutat att inte införa femte jobbskatteavdraget efter att ha tagit intryck av det finanspolitiska rådet. Det är klokt och väl värt att en dag ta efter. Och som sagt, femte jobbskatteavdraget, hade inneburit kostnader för staten. Något som en del av ledarskribenterna tycks ha glömt bort.

 

Media: DN,SVD,AB

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

 


 

 Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s