Tio bästa tipsen till regeringen – när ekonomin tvärbroms

Att ha makten är populärt. En del tycker med att det är världens viktigaste uppgift. Att sitta i regeringsställning är ett sådant uppdrag. Det är att ha den yttersta makten. Idag funderar jag över hur regeringen hanterat uppgiften. Vad gör de i regeringen efter det att den svenska ekonomin tvärbromsat? Tar regeringens politiker ansvar för att skapa ett samhälle där människor utvecklas och får möjlighet att utifrån förmåga bidra till ett effektivt, fridfullt och nyttigt liv?

Samtliga sektorer i näringslivet och hushållen visar på minskad köpkraft. Tyskland visar på en nedgång och fler indikatorer visar på en – för mig  som ekonom – en ny trend. Vi verkar vara inne i en tillfällig global efterfrågekris och inte minst som en följd turbulens för de som söker kortsiktiga vinster.

Det är då mina tio punkter kommer fram, där jag idag presenterar fem.  Däremot baserar det sig inte på reformerna som ska leda oss in på vägen tillbaka till ekonomisk hållbart samhälle. För jag tror inte på att A-kassan och sjukpengen ska harmoniseras. Det är helt olika saker. För detta förslag skakar jag bara på mitt huvud. När ska förslagsställarna förstå att människor som har försäkringsersättning faktiskt är sjuka? Det är inte arbetsföra! Läs gärna tidigare blogginlägg om detta.

Så här mina förslag på fem av de tio punkter. Imorgon kommer resten:

1. Attityden

Att ha regeringsmakten är inte vilket ansvar som helst. Det innebär att regeringen bör se till att samhället utvecklas så att människor kan vara kreativa, tillåtas ha egna ideér, få hjälp när livet är motigt och inte minst – just då – hålla fast vid de demokratiska idealen. Det krävs därför mycket engagemang av regeringen och inte minst rätt attityd för att vi som medborgare ska känna oss delaktiga.

Det krävs helt enkelt investeringar i den sociala infrastrukturen. Köpfesten är slut och vi behöver investera i sådant som innebär att vi blir lika. Vi behöver se över avregleringens effekter. Effekter som ställt landsbygden mot storstaden. Effekter som innebär att människor inte längre kan söka jobb på annan ort därför att den lön som betalas är för låg i förhållande till kostnaderna som tex hyra, elen, telefonen, medicinen och inte minst resan till arbetet. Sverige har blivit ojämlikt som en följd av avregleringen. Frågan är om den sociala inlåsningseffekten är vad vi eftersträvar? Eller är det som jämlikhetsanden idag diskuterar ett brott mot artikel 13 i FN-stadgan.

Är avreglering av en marknad där det finns inlåsningseffekter ett brott mot artikel 13?

”Var och en har rätt att fritt förflytta sig och välja bostadsort inom varje stats gränser.”

2. Nyfikenhet

Kanske det här är mitt bästa tips! Utan nyfikenhet – finns det helt enkelt inget driv och ingen motor. För ni behöver helt enkelt ha det då regeringens arbete aldrig tar slut. Makt behöver inte korrumperas eller lyssna alltför ensidigt på en part. Det går faktiskt att få grepp om den moraliska sanningen – genom att vara nyfiken och tänka. Dessutom är det roligt. Ni vet aldrig vad ni hittar för goda problem som måste lösas.

För livets syfte kan helt enkelt inte vara att leka osynlig frälsare. Det är genom att försöka förstå som vi tillsammans skapar ett samhälle där vi kan samtala, känna trygghet och förstå varandra. Inte genom att vara smarta och tro att vi kan lura varandra eller som SVD och aftonblandet idag skriver – att över 50 flickor blivit utnyttjade.

Det krävs helt enkelt investeringar i kunskap som leder till tillväxt. I kunskap som gynnar nyfikenheten. Dock inte bara männens eller ekonomens. Det krävs att vi hittar syneriger på obruten mark. Att då som regeringsinnehavare – stimulera den egna nyfikenheten – det kan ge tusenfalt tillbaka.

3. Stress

Tidspress är naturligtvis oerhört jobbigt för de som har makten. Det är nog så det flesta känner det idag. Allt ska göras så effektivt, ingen kan egentligen påverka och alltfler människor går sönder som en följd av stress. Det är bara att gå in och läsa på fackens hemsida eller för den delen arbetsmiljöverkets. Ingen är  immun mot stress och jag förstår verkligen att de som haft regeringsmakten i sommar behövt semester. Kanske har det till och med gett lite insikter?

För det är naturligtvis viktigt att inte alltid tro att alla känner en kick av långa arbetsdagar. Några tycker till och med att det är en plåga. Däremot kanske regeringen måste i högre grad förbereda sig för att leva med extremt korta deadlines. Då är det naturligtvis viktigt att ha en politik som harmonierar med medborgarna. En politik som inte vänder kappan efter vinden eller ger alltför snabba svar där makten lämnar ut sig till vargarna?

Därför är det kanske ännu viktigare att fundera över hur vi vill att finansvärlden ska fungera. Visst vill vi ha tid att tänka efter och visst vill vi ha tid att fatta de beslut som krävs för ett hållbart samhälle? Inte bara det som gör att vi allt längre glider bort från möjligheterna att styra våra egna liv.

Stress är helt enkelt farligt att bygga in i ett samhällssystem. Istället gäller det att verka för en arbetsmarknad som fungerar och inte bygger på samma stelbenta processer som i Tyskland. De är nämligen inte bäst. Den Nordiska mentaliteten – där lagom härskar – är en bra modell. Den ger oss alla en möjlighet att kompromissa och inte minst tänka efter. Det är dags att bygga kring Norden.

4. Värdera och strukturera

Det största dilemmat en regering har är naturligtvis att prioritera och värdera bland de alla önskemål som landets medborgare har.  Oftast under tidspress – dessutom. Här tycker jag att regeringen varit utomordentligt starka. Att inte införa femte jobbskatteavdraget – det var ett klokt beslut. Trots det framstår det som att regeringen systematiskt gynnat de som inte har rösträtt. Eller ska vi införa rösträtt även för företag och andra intressanta organisationer? Äsch, det är bara en dum ideé. Därför är det viktigt att ha ordning på siffrorna. Ordning och reda som statsministern formulerade. Ger restaurangmomsen 3500 jobb eller var det bara 2500?

Det är viktigt att investera i värdeburen tillväxt. En tillväxt som innebär att fler är med och bidrar där utifrån sin egen livssituation och där de befinner sig. Alfa Laval skapades inte över en natt eller en dag. Företaget skapades därför att det fanns en entreprenör med en vilja och envishet utan guds nåde. Idag har företagets värderingar anpassats till den globala marknaden och Gustaf Lavals envishet och vilja är en av grundbultarna. Vi får inte glömma bort att det är de små lösningarna som kommer att generera tillväxt. Inte de stora. Vi måste helt enkelt förstå att vi kan påverka och vara synliga. Vi måste lära oss att vi alla någon gång i livet kommer att behöva en annan människas hjälp för ett tag. En hjälp som inte löser problemet åt oss men som innebär att vi kan hitta styrkan och modet att lösa våra egna problem.

5. Häng med – det är inte femtiotal längre!

För de som är i regeringsmakten handlar det i hög grad om att hänga med och inse verkliga förhållanden. Vårt samhälle lever inte i femtiotalets glansdagar. Innovationerna – säger en framgångsrik kvinna som styr forskningseliten inom företagssektorn – är slut. Det finns inga nya ideér. Nå, jag harklar mig och tänker på historien om IBM. Kanske det trots allt när en struktruell omvandling påbörjats att en viktig uppgift för makten är att kunna förklara vad som händer. Trots att det är komplicerat. Eller så är det bara komplicerat att tala om det som man inte vill ta ansvar för…ja jag vet inte. Här är det viktigt att hålla sig ajour med vads om är allmän kunskap. Därför antar jag att makten behöver kunna lite om ganska mycket? Som att fattigdomen och ojämlikheten ökar. Inte bara mellan människor som grupp utan också mellan landsbygd och stad.

Därför är det viktigt att satsa på arbeten för att minska klyftorna mellan generationer. Att ta tillvara på såväl ung som äldre. Att våga satsa på nyfikenhet, omtanke, tillit och förtroende. För det är när vi är tillsammans som vi kan börja med att förstå varandra och som en följd skapa framtidens innovationer i det samhället vi lever i och inte i det samhället som en gång var.

Men också att vara lyhörd inför att EU bland väljarna inte är det första alternativet längre. Kanske det är så att EU är förlegat och alltfler väljare känner att det här inte är rätt väg att gå? Det är en diskussion som är väl värd att pröva. Inte minst när förtroendet för de som hanterar sina länders ekonomier alltmer framstår som….ja fyll i själv.

 

Media: DI,DN, DN1, SVD, SVD1, SVD2,AB, Expressen, Eskilstuna kuriren, Folket 

Övriga lästips: Staffan Lindström om att kommunera bryter mot artikel 13,  Johan Westerholm funderar kring stockholmifieringen, högberg och moberg om stressen i politiken, Peter om kvartalspolitkens effekter, Storstad om skolan, Sebastian om bostadspolitiken, Lena Sommerstad om vikten att inte bara vara kamrer, Kent Persson om hur ett samhälle byggs

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s