Följetongen tio bästa – när ekonomi tvärbromsar

Igår slutade jag med den femte punkten. Häng med – det är inte femtiotal längre. Idag börjar jag med en historia som ska anknyta till den sjätte punkten. Nämligen konsten att att som regeringsföreträdare vara:

6. Samhällsintresserad

I det ingår att till exempelvis beskriva verkligheten utifrån hur vi lever våra liv. Inte har det blivit bättre. Snarare är vi med alla valen (usch för avregleringar) omgärdade av juridik, ekonomi, jobb, klimat, internationella konflikter och inte minst frågor som ligger oss nära – den kommunala servicen.

Men låt mig bara illustrera hur svårt det är att välja och hur lätt det är att tänka fel när den mentala kartan är präglad i femtiotalet.

En man och hans son var ute och åkte bil. Det var mörk en mörk kväll, och de var på väg hem från pojkens ishockyträning. Så kom de till en oövervakad järnvägsövergång. Där hände det som inte får hända. Tåget körde på bilen och pappan dog. Pojken klarade sig och när han slog upp ögonen satt en läkare vid sjukhussängen och sa: ”Min pojke, vad skönt att du lever.”  

Frågan är nu hur det här hänger ihop. Vad tror du? Om vi hade varit på femtiotalet – och levt i det samhället hade du sannolikt kommit fram till ett svar. Men idag kan det finnas lika många svar som det finns könsidentiteter.

Vårt samhälle har blivit mångkulturellt. Därför är det viktigt att vi förstår att tillväxt inte skapas av den som sitter högst upp. Därför är det viktigt att se till att alltfler får ett intresse för politik och samhällsfrågor genom att öppna upp för demokratiska diskussioner. Inte genom att pådyvla väljarna bilder som inte stämmer med deras verklighet. För det krävs en skola som fungerar och inte en skola som utarmas på grund av avreglering. Där våra skattemedel går till vinster utanför landet och våra unga blir offer för den utbildning som utarmats av privata aktörer. Det är inte längre en fråga om att se över friskolorna och systemet. Det är en fråga om att rädda ungdomarnas vilja att bidra till samhället och det samhället som de vill ha när de blir vuxna.

Men inte minst är det kanske viktigt att inte tro på alla opinionsmätningar som far fram som riktiga hejdundrande dura-cell- kaniner. Upp och ner. Ibland som en följd av felräkning (ups – En effekt av dagens mätning är det inte helt oväntade Centerns svek mot sina väljare.  Samtdigt förvånas jag över att moderaterna så uppenbart sviker sina alliansbröder. Det är inte en enda reflektion kring de konsekvenser som de små partierna har fått möta. Därför måste jag också peka på den spekulation som jag skrivit om tidigare. Nämligen effekten av att ”Hatt” väljs som partiledare. En klar och tydlig EU-linje tror även Nils Lundgren på som menar att en tydlig EU- linje kan rädda kvar Centern.

7. Empati

Statsministern och hans regering har makt. Det innebär att de har vårt förtroende att under denna mandat period hantera beslut som rör oss medborgare. Men det är också ett förtroende som ska hanteras varsamt och försiktigt. Det är så lätt att bli fartblind och lätt att glömma att varje beslut som fattas kring socialförsäkring eller för den delen kring bostadsbristens Stockholm (Attefall – är ett sådant bra exempel där insikterna behöver förnyas). Det är faktiskt så pass enkelt att beslut som bereds av regeringen och ibland fattas av regeringen kan skada hundratusentals människor. En enda ogenomtänkt ideé kan sätta spår för livet. Jag återkommer till de sista genomförda avregleringarna som utan tvekan delat in landet i två delar. De som har ett fullgott skatteunderlag och de som inte har det.

Att därför bjuda in socialdemokraterna och miljöpartiet till budgetdialog, verkar rätt förnuftigt. Särskilt i det ekonomiska läge som nu råder. För det handlar om att stöda den sociala infrastrukturen, skapa en värdeburen tillväxt så att människor får kraften att börja där de står. Bygga upp tillväxten där de bor. Skapa handelscenter som utgår från varje region och inte minst satsa på kunskap där den behövs.

8. Berätta historier

Lusten att berätta speglar framgången. Eller hur? Tage Erlanders klassiker ”Huka er gubbar…” är det kanske några få som kommer ihåg. Men, den här regeringen berättar inte historier. Kanske är det så enkelt att det inte finns några historier att berätta? De är helt enklet producenter av samhälle och de enda som de tycker att vi ska fokusera på är pengar. Det är deras historia. Det är ingen rolig historia. Att bara fokusera på pengar. Det går nämligen inte att köpa allt med pengar. Hur mycket man än vill. Lycka är ett sådant exempel. Jag undrar hur lycklig regeringen är nu – när alla förlorar pengar på sitt sparande? Eller när lönen inte räcker till för en undersköterska att jobba i Stockholm för att kostnaderna att resa för hög och bostadsbristen inte möjliggör flytt?

Det kanske förklarar varför regeringen inte har någon större lust att berätta historier. Därför att de historier som de berättar inte leder till något större samhällsengagemang. Det stämmer inte med bilden.

Därför är det viktigt att vi investera i varandras berättelser och försöker förstå. Att vi investerar i en infrastruktur som bygger på ett helt annat koncept än idag. Anbudskonkurrensen är misslyckad. Den har skapat inlåsningseffekter som delat upp landet i två delar. Den medger inte längre fri rörlighet och framför allt börjar såväl energi som -transportsektorn bli ett hot mot den lilla välfärd som vi har kvar.

9. Språket

”Förlåt mig att för att jag skriver så långt, men jag har inte haft tid att skriva enkelt” så skrev den engelska fd preminärministern Winston Churchille till en av sina kollegor i Europa. Det är därför det är viktigt att vi alla jobbar med att utveckla vårt språk och framför allt inte fastna i spår som tex att sänka skatten. Det handlar helt enkelt om visa artighet mot väljaren. För alla förstår faktiskt inte den jargongen som politiker använder sig av. Det är inte ens säkert att politikerna förstår sin egna jargong.

Att därför lägga ner tid på utbildning och skapa utrymme för människor att växa för att senare kunna delta i samhället. Det är en grundbult. Att satsa på livslångt lärande – som ständigt bjuder in till möjligheten att lära sig mer, det är helt enkelt bra. Att underlätta och inspirerar är viktigt. Att föregå med gott exempel en förutsättning för att skapa förtroende. Det är stort av SAAB:s styrelse att fundera över hur höga löner deras chefer ska ha. Särskilt när deras anställda för tredje gången – befinner sig i en situation där de inte vet om de får lön.

Det är min stora stora förhoppning att cheferna inser att de inte är de som skapar resultatet. Istället ska de inspirerar oss. Vi som är kunderna och inte minst deras leverantörer. För att inte tala om lojala löntagare – som just nu är deras ansikte utåt. SAAB har ett inre arbete att göra och oerhört många trogna varumärket. Kan  cheferna sluta sig bakom detta är SAAB en värdig konkurrent till många företag. De blir helt enkelt århundradets hjältar som är värda att lyckas. Hm…kanske det är dags att satsa på en hjälte – regeringen?

10. Se det stora i det lilla

Visste du att Sveriges största uppfinning skapades av en kvinna? Inte jag heller. Men tänk dig en kvinna som står i köket. Hon tycker att kokkaffe inte är det bästa så hon funderar och funderar. Det blir till slut ett filter. Det ska sägas att hon inte blev rik men hennes man skapade arbetstillfällen för generationer.

Därför är det viktigt att skapa ett smart klimat för ideer. Det är viktigt att våga tro på det som uppstår inte bara i ”finansänglarnas” omgivning utan också där arbetslösheten är hög. Det är där hoppet och framtidens tillväxt finns. För om fler har arbete – då skapas också hopp. Hopp som leder till att fler tror på framtiden och då föder allt fler barn.

Det är helt enkelt dags att stötta och inte bara tro att allt ska lösas av marknaden. För avreglering på avreglering visar att Sverige är för litet och landsbygden får betala dyrt för att storstädernas förda politik. Men det handlar också om servicegraden. Särskilt gäller det den misslyckade avregleringen av tågen och inte minst bristen på personal som kan se till att apoteken hålls öppet.

Till sist – ibland finns det saker som förena oss mer än vad vi tror. Undrar bara hur den här hade låtit idag. Alla tiders perspektiv. Så här lite från ovan. Kanske du redan vet vilken sång jag menar. Om inte annat här ett youtube – klipp som idag bara kan åstadkommas via en länk.

http://www.youtube.com/watch?v=wFECkW4TupU&feature=related

Lästips kring ämnet: Peter om nya stolpskott, Ett äldre inlägg som kommer från Johan Westerholm, Högberg, Moberg och Sebastian om dagens mätning,Veronica Palm om hallå regeringen – jorden anropar, Alliansfritt Sverige om dagens felsägning, Tord Oscarsson om Juholts och Waidelichs debattartikel i DN om en samling för Sveriges bästa, Löntagarbloggen om lögn, dikt och förbannad arbetslöshetsstatistik, Staffan Lindström om att det är dags att investera

Tack Martin och Sebastian för länkar.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s