Om konsten att förvränga verkligheten

Moderaterna har många skickliga politiker. Anders Borg är definitivt en av dem. Han har min fulla respekt som ekonom. Däremot är det tveksamt om den rollen just nu inte är lite väl bakbunden? För jag observerar att moderaterna ensamt i snart sagt varenda tidning och media förespråkar sänkt restaurangmoms. Frågan är om detta är en strategi från moderaterna. En strategi att stjäla småpartiernas frågor och därmed väljare?

Sänkt restaurangmoms leder inte i till fler jobb. Det finns ingen forskning som visar att att sänkt moms leder till fler jobb i lågkonjunktur. Det är helt enkelt fel tid och plats. Flera försök att tidigare sänka skatter har visat att effekten i stort sett uteblir. Precis som Det finns bara en väg till ökade jobbtillfällen och det är att använda dessa intäkter till att se till att arbetslösa får vidareutbildning och möjlighet att pendla till arbeten.

Den svenska arbetsmarknadens utveckling och funktionssätt är starkt beroende av välutvecklade transporter. Därför är det oerhört viktigt att Stockholm (som styrs av M) öppnar upp ögonen. Vi behöver helt enkelt förstärka pendlingsmöjligheter så att företagen på en ort kan ta del av arbetskraften som finns på en annan. Vi behöver se till att kollektivtrafiken ligger på sådana nivåer att det underlättar rörligheten på kunskaps- och arbetsmarknaden. Vi behöver helt enkelt tänka i vinnacirklar. Inte i särintressenas slutna korridorer.

Pendling och IT är för mig två viktiga byggstenar i framtidens samhälle.   Arbetsmarknadsregioner rymmer fler alltfler branscher. Klustrens tid är förbi som en följd av den globaliseringsrevolution som pågår. Det innebär att arbetskraft lättare måste kunna slussas från näringsgrenar på tillbakagång till mer expansiva branscher. Såväl kroppsligt som mentalt. Vi måste kliva ur en politik som grundas på 50-talets ideal. Vi måste grunda politiken på en framtid som är baserad i vår framtida verklighet.

En annan byggsten är rätten att känna trygghet. Att veta att allt det grundläggande som tillgången till friskt vatten och mat, boende och goda transport är en möjlighet. De förslag som Juholt och Palm i dag lämnar ett fem goda förslag. Men, det måste också kompletteras med en översyn av effekterna kring avregleringarna. Dessa har kostat oss skattebetalare massor av pengar. Inte bara i form av ökade transaktionskostnader utan också iform av sämre kvalitet. Ett sådant problem som uppstått är matchningen på arbetsmarknaden. För om studenterna inte har ett boende som kan tryggas hur ska vi då bli av med matchningsproblemet?

Det är helt enkelt dags att satsa på den sociala infrastrukturen. Det är dags att sluta fundera på hur vi kan se till att människor får förutsättningar att delta i samhället. Sänk inte skatter som inte leder till fler jobb. Satsa på större regioner och gör inte Stockholm till en fråga. Tänk större – tänk Östersjöportalen. På så vis blir det såväl en lägre arbetslöshet som en högre ekonomisk tillväxt. Något som kan möte Öresundsprojektet. Något som kan göra en region till en vinnare. Något som vi alla kan känna en entusiasm kring. Något som kan ta tillvara såväl det lilla som det stora. Något som är början på ett samhällsbyggande för framtiden.

 

Media: AB, Exp, DN, SVD – Tack Martin för länkarna SVT 123SvD 12345PTDN 12345BLTExpr 12345Ab 12345SR 1234

Read more: http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2011/08/om-borgs-spruckna-vata-drom-och-ett.html#ixzz1WDjQoJXS

Lästips: Peter om hur moderaterna i Skåne tänker kring kvalitet och resurser (suck), Storstaden om vad finanskrisen kostar, Johan Westerholm om vad Stockholmsfixeringen kostar oss, Löntagarbloggen om hur statistik kring arbetslöshet används ovarsamt (vanligt även när det gäller restaurangmomsen),Tokmoderaten – En halverad riksdag, Martin Moberg om hafset och slafset i den ekonomiska politiken, Lena Sommestad om att det är dags att ta strid för jämställda familjepolitiken, Jinge om högerpolitik som vaccinerar mot högerpolitik?, Monica Green om ett halverat reformutrymme enligt Borg men så använd det då

Annonser

One Comment on “Om konsten att förvränga verkligheten”

  1. […] Israel, FN, EU, Liberal ex12 svd12 dn12 ab12 sr Läs också: altruist, annarkia, 1, ilsemarie, parkst, runor, varghjärta, k&å, 1, 2, zaramis, […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s