Året när skolans fick underkänt av oss väljare

Mörka moln tornar upp sig över skolan. Lärarförbundet har åter igen släppt en larmrapport. Den här gången visar rapporten att väljarna i 21 kommuner inte är nöjd med kvalitet, vinstuttaget i friskolorna och att mer resurser behöver tillföras skolan i form av statlig finansiering. Frågan om varför vi väljare ger underkänt kan enligt lärarförbundet bero på att styrningen av skolan. Det har blivit ett lapptäcke som ingen tjänar på och frågan är om det finns en väg ut?

En negativ utveckling kan vändas på mindre än sex år. Det menar Dr Mona Mourshed, en av huvudförfattarna till rapporten ”How the world’s most improved school systems keep getting better”. Rapporten visar att det inte behöver ta 10-15 år att vända en trend med sjunkande kunskapsresultat i skolan. Tar det så lång tid gör man något fel menar Dr Mourshed.

-Förutom att McKinseys rapport visar att en negativ utveckling i skolan kan vändas snabbt om man gör rätt saker visar rapporten att för att förbättra kunskapsresultaten i skolan behöver vi utveckla lärarprofessionen och undervisningen. Lärare som lär av varandra, duktiga lärare som coachar andra och karriärvägar för lärare har visat sig vara framgångsfaktorer och det behöver vi nu satsa på säger Mikael Damberg, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Lärarnas Riksförbund tror, utifrån sin rapport, att det handlar mer om ett systemfel än på enskilda politiker. Kommunpolitikerna har idag inte förutsättningarna som krävs för att skapa en likvärdig skola. Efter kommunaliseringen har staten, enligt lärarförbundet, släppt ansvaret för skolan. Det har lett till att kommunerna idag har svårt att fördela resurser så att kvalitet kan nås.

Samtidigt vill förbundet få politikerna att agera genom att visa att väljarna är ger skolan underkänt i förhållande till vad politikerna lovat. Frågan är som vanligt lite mer komplex. Staten har ett ansvar även om utförandet ligger på de 21 studerade kommunerna. Det är det kommunala utförandet som enligt förbundsordförande Metta Fjelkner har fallerat.

 

 

I Eskilstuna kommun handlar utförandet till stor del om att gasa och bromsa för att möta förändringar i antalet elever. När det gäller att gasa har politikerna valt att prioritera förskolans utbyggnad under 2011 genom att tillföra barn- och utbildningsverksamheten 5.2 miljoner och Thorshälla 1.2 miljoner. Inbromsningen består av att rejält minska kostymen som en följd av att antalet gymnasielever minskar och därmed intäkterna från staten. Till detta kommer enligt kommunens beskrivning i Årsplan för 2011 att tempot i omställningen förstärks av friskolornas etablering. Det sista är något som verkar ha enat väljarkåren i Eskilstuna. Hela 8 av 10 anser att det ska finnas begränsningar i vinster som delas ut till friskolorna! 

Oavsett om det är ett systemfel eller friskolans vinstuttag som är orsaken till att vi som väljare är bekymrade över utvecklingen i skolan, visar Lärarförbundets rapporter på att dagens skola är underkänd.Vi är inte nöjda med en kvaliteten på utbildning som vi får eller våra ungdomar ges. Det är som en person sa till mig vid något tillfälle, ”Det får vara stopp nu och bli lite verkstad istället”. Med det citatet återstår frågan om vilka politiker som kommer att ta ett gemensamt ansvar för att skolan går från att i väljarnas ögon vara underkänd till ett godkänd?

Bloggat: Martin Moberg om Karlskrona och om regeringens matematikbegåvning (tack för länkarna :-))Staffan Lindström om hur missar du sambandet Björklund?, Ola Möller om att lärarna är tydligen för dåliga eller vad menar Jan Björklund?, Göran Johansson om DN arbetsgivarnas megafon?, Mario Matteoni om liberala dogmer, Tord Oscarsson om att det kommande danska Folketingsvalet kan leda till ett regeringsskifte, fler blogginlägg

MediaSVTSvDDNGPNyheternaSR 12

Read more: http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2011/09/skolan-i-karlskrona-ska-spara-in-sex.html#ixzz1XBOAGxht

 

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

3 kommentarer on “Året när skolans fick underkänt av oss väljare”

  1. […] Sten och Edvin och Mark och Lotta E och Linnea och LO och Martin och Parkstugan och Mikael och Maria och Markus och Thomas och Tokmoderaten och Peter S Rate this: Share […]

  2. […] Sten och Edvin och Mark och Lotta E och Linnea och LO och Martin och Parkstugan och Mikael och Maria och Markus och Thomas och Tokmoderaten och Peter S Like this:GillaBli först […]

  3. […] Sten och Edvin och Mark och Lotta E och Linnea och LO och Martin och Parkstugan och Mikael och Maria och Markus och Thomas och Tokmoderaten och Peter S och martin Like […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s