Blogga som du vill om din arbetsgivare (ja nästan iallafall)

A monk in a scriptorium. Medieval manuscript o...

Inte rätt att avskeda. Yttrandefriheten gäller när vi bloggar privat.

Arbetsdomstolen (AD) har ogiltigförklarat avskedandet av en polisinspektör som bloggat om polisorganisationen under pseudonym. Staten kommer att få betala 125 000 kronor i allmänt skadestånd samt ersättning för inkomstförlust. Precis som i vanliga livet finns det inget vitt eller svart. Det polismannen bloggat om ansåg en ledamot vara oetiskt. Hur mycket får du själv avgöra, eftersom Jinge skrivit om detta fall tidigare.

Mannen har enligt Rikspolisstyrelsen genom blogginläggen visat prov på ”total respektlöshet och omdömeslöshet”. Genom inläggen har han bland annat gett intryck av att det är vanligt förkommande att poliser ägnar sig åt brottsliga beteendenEnligt förbundet skrev han uppdiktade berättelser byggda på skrönor om polisen.

Men tänk att läsa i Metro att din arbetsgivare tänker avskeda dig? Anledningen var att blogginläggen lett till polisanmälningar om brott mot tystnadsplikt och sexuellt ofredande.Inte undra på att han kort därefter blev  sjukskriven.

Nå, AD ansåg att det var klart att personen inte bloggat i tjänsten eller för den delen att han sagt att gjort det. Vidare konstaterade AD att mannen använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Det sista inte minst viktigt för oss alla som bloggar.

Ledamoten Claes Frankhammar menade att polisinspektören, som på bloggen ”uppvisat en degenererad och sexistisk polisorganisation”, i hög grad medverkat till beslutet om avskedande. Frankhammar menar att blogginläggen allvarligt skadat såväl Polismyndigheten i Skåne som hela polisväsendet och vill jämka det allmänna skadeståndet till 50 000 kronor.

Det hela är en historia som vi alla måste fundera kring. Särskilt när gränslandet mellan det digitala och analoga smälter samman. Hur mycket en del vill så är vi inte våra yrken. Vi företräder inte ständigt ett varumärke som anställda. Vi är en kombination av det mesta och som anställd har vi ett avtal om arbetstid. Då företräder vi arbetsgivaren. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg. Annars är vi där igen – i Ådalen 1931 – när den allmänna vägen plötsligt upphörde att vara allmän.

Till polisinspektören som fått sin karriär förstörd, frågan är om han inte borde byta karriär och bli författare. Där florerar allehanda strunt och inte minst hittar han säkert sin kundkrets.

Vad jag tycker som kvinna (grrrrr) är inte relevant. Däremot var det nog flera som satte kaffet i vrångstrupen, när polisinspektören valde att nyttja sin yttrandefrihet.

 

Dagens juridik om du vill läsa lite mer om det hela.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s