När jorden blev platt igen…

Astrid Lindgren, Stamp, Germany 2007, Mi Nr 2629.

Image via Wikipedia

Jorden är inte platt – den är faktiskt rund. Det privata företagandet ökar inte effektiviteten, den offentliga sektorn är effektiv för oss skattebetalare. Ja , det konstaterar SNS i en rapport som är framtagen med samma empiriska metoder.  Enligt Röda Berget, var budskapet kort, enkelt och för vissa helt omskakande.  Ett paradigm har fallit och de borgerliga företrädarna är snabba på att kritisera vetenskapen som har kommit fram till andra slutsatser.

De senaste tjugo åren har samhällets synpå vem som ska göra vad inom den offentliga sektorn sakta men säkert förändrats. En kampanj utan dess liknelse har förts och vi har fått höra flera gånger att det privata är betydligt mer effektivt än det offentliga.  Idag arbetar enligt rapporten, ”Konkurrensen konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd?” en femtedel i privat sektor. Hur stor andel som är privat kommer att bero på den politiska majoriteten. Men också i kommuner där det finns en hög andel äldre.

Jag ryser och tänker på Astrid Lindgrens beskrivning av fattigvård. För i brist på insyn, kan vi inte få reda på hur det faktiskt förhåller sig bland de äldre. Går vinsterna till annat än företagets utveckling för att främja en trygg äldrevård? Hur ser marknadskoncentrationen ut? Hur fungerar upphandlingen när det gäller kvalitet och inte minst vilken typ av mat serveras? Vem ska ställas till ansvar för den förda politiken när det går åt pipan?

Frågorna är berättigade.Marknadskoncentrationen är hög. Inom vården dominerar två stora bolag och inom skolans områden finns tio där en aktör leder. Här finns en uppsjö av litteratur inom vetenskapen som förklarar att när marknaden är koncentrerad eller behoven oändliga då är inte privata alternativ samhällsekonomisk effektiva. Vinsterna ökar och med det våra skatter.

En ökad marknadskoncentration är aldrig förmånlig. Det leder också till en konservering av utvecklingen och därmed en utarmning. Empirin som en del av forskningsmetoderna visar tydligt på konsekvenserna i USA. Vilket jag tidigare skrivit om. Det är inte vad vi behöver inom dessa sektorer. Skolan och vården behöver få nya ideer för att möta framtiden.

Kanske det värsta inte är att skatterna ökar – utan att vi faktiskt inte kan ställa någon politiker till ansvar för den verksamhet som upphandlats.  Det är kanske det mest farliga, när vi pratar samhällskontrakt. Att vi har sålt ut våra demokratiska rättigheter att ställa beslutsfattare till ansvar. Eller? Är det kanske dags att inte bara återreglera järnvägen utan också att ordentligt fundera över vad vi som väljare och medborgare i det här landet vill ha för regering.

Seminariet pågår just nu  SVT Forum i SVT2 09:20-12:00 och i Kunskapskanalen 12:00-13:00 idag.

Storstads tips är också mina läs förutom Eva Mörk, en av forskarna i rapporten, som ger sin bild av det stormiga seminariet: Ömtåliga tår trampade på och så även JohanSjölander .

 

Bloggat: Martin Moberg (tack igen) Storstad, om vetenskapen och högern Peter Johansson om dagen då högern valde bort vetenskapen till förmån för den blinda tron, Peter Högberg om att alla ville ha privat och valfrihet, Eva Mörk om ömtåliga tår som trampats på, Leine Johansson om att Juholt lovar medan Reinfeldt försnillar, Peter Andersson om miljöpartiet upp i det blå?,Alliansfritt Sverige om att störst går först i alliansen, Tord Oscarsson om Ola Frithiofsons debattartikel i Dagens Arena,

MediaDagens ArenaSydsvenskanDN 123SMPNTFolkbladetCorrenDI 12SvD 12Svd3Expr

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s