Vem vill inte äga lite oljan?

I flera år har krigsspekulationer pågått om NÄR (se länk BBC)  krig kommer. Ett krig om oljereserver (se länk DI) och inte minst första platsen i världsekonomin. Kanske är vi där nu. Kanske det faktiskt kommer att hända? Eller blir det här epoken som blir det fjärde kalla kriget?

Vi lever oavsett i en situation som är besvärlig. Grekland som kämpar mot sina egna medborgare om vem som ska ha rätten att styra över medborgarnas liv. Det gäller inte bara Grekland utan också Italien, Spanien och Portugal. Europa är åter härden som ur ett ekonomiskt historiskt perspektiv är förmålet.

Lite fakta:  Iran har oljekapacitet att producera hur mycket olja som helst. Kapaciteten ligger på 125 miljoner ton och enligt Oil and Gas Journal, Irak har 115 miljoner fat, Saudiarabien ligger på närmare 260 miljoner fat. Hur rätt eller hur fel dessa siffror är beror alltid på vem man talar med och vem som äger intresset.

Kanske är det därför inte konstigt, att i dessa tider spekulationerna åter igen tar fart – precis som Röda berget träffsäkert beskriver. För vi har en allvarlig ekonomisk situation och ett politiskt ledarskap som inte har något förtroende. Det är en ny dimension. Den globala ekonomins totala misslyckande samtidigt som oljepriserna spås nå nya nivåer. Däremot kan vi inte se att så har skett ännu.

Källa:finansportalen.se
Källa:Finansportalen

SVD hade för ett par år sedan en intressant artikel. Flera av dessa frågor skulle vara intressanta att följa upp. Som hur sammanfattas opinionsläget i USA och i Theran? Är EU tillräckligt starkt och sanktioner kännbara? Vilken roll har Sverige spelat i förhandlingarna när det gäller atomenergi och hur har det gått egentligen?

Media; SVD – om USA kommer att anfalla Iran, BBC- relationerna mellan USA och IRAN

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s