Minskad konkurrenskraft – effekt av förd blåbärspolitik?

Dagen börjar med att jag hittar 17 dikter från Tomas Tranströmer (utgiven 1954). Ett arv från min farmor och jag läser om gamla byar, stövlar och barrskogsbränningar.Mitt i allt hittar jag ett klipp från DN 1988 där Inger Jägerhorn skrivit ett kåseri och jag kan inte låta bli att skratta. Hon skriver:

”Ett gammalt ordspråk säger; Det ska vi sätta stopp för, sa fan, och tillsatte en kommitté. Idag säger man; Det problemet ska vi lösa, sa fan, och tillsatte en myndighet. Som sedan lever vidare även om problemet är löst eller har blivit inaktuellt. Oljekrisnämnden är ett exempel.” DN någon gång 1988

Omvandlat skulle det ordspråket kanske låta så här;

”Det problemet ska vi lösa, sa fan, och avreglerade en marknad.”  

För tro inte bara för att det är tyst om avregleringar – att Alliansen inte funderar på mer. Frågan är inte alls död. Maria Eriksson, som skriver för Timbro, förespråkar att fri etableringsrätt ska införas i hemtjänst och äldrevård, oberoende a-kassor, hyresmarknaden bör avregleras helt, liksom försäljningen av alkohol och spel.

Det räcker med att titta in på SNS hemsida och åter igen läsa ett avsnitt om ”Konkurrensens konsekvenser”. Frågan som kan ställas är hur det kommer sig att den ena marknaden efter den andra avregleras? Dessutom helt tvärsemot de slutsatser som den nationalekonomiska forskningen kommit fram till. De slutsatser som säger att om en marknad avregleras som är ett naturligt monopol – då blir det dyrare för skattebetalarna. Kostnaderna för att kontrollera, följa upp och inte minst rapportera ökar.

Närmare en femtedel av de anställda i välfärdssektorn har idag en privat arbetsgivare och mer än var femte gymnasieelev går i en friskola. Konsekvenserna av detta är att allt färre platser finns för de svårt sjuka äldre och färre klarar av sin skolgång. Går de sedan ut med enbart MVG, är kunskaperna betydligt lägre än vad de var för bara tjugo år sedan. Internationellt, vill säga. Har någon funderat på vad detta kan få för effekter på Sveriges konkurrenskraft om bara ett par år?

I det alldeles vanliga livet är vår trygghet urholkad. Det är, som jämlikhetsanden skriver, dags att agera och faktiskt göra något.  En sådan sak är att faktiskt förstå att när offentligt anställda ersätts med vinster – då är det inte frågan om effektivitet. Det är en fråga om försämrad kvalitet i form av utebliven vård och kunskap. Eller när Storstad berättar om forskningen som visar att om socialförsäkringssystemet utarmas innebär det risken läggs på de som behöver känna en trygghet. Kombinera detta med mer ruttna lingon  och  människor som far illa då förstår jag att det måste få ett stopp. För en fri marknad har aldrig kunnat prissätta långsiktiga effekter, vare sig de är negativa eller positiva.

Det är dags att satsa på människan och för att behålla tillväxten i fokus.

Ett första steg, är faktiskt att sluta spendera pengar på sådant som inte leder till en ökad tillväxt. Det innebär att privatiseringen av den offentliga sektorn måste upphöra. Det är dags att ta tillbaka verksamheter som berör samhällets funktion. Inte bara tågen eller vården utan i allra högsta grad skolan. Det är dags att börja satsa våra skattepengar på framtiden och inte på ökade administrativa kostnader. Det är dags att börja bygga ett samhälle där  alla känner en delaktighet och vill, tror, kan, orkar bygga ett samhälle. Vi måste börja där vi står och bygga på en värdegrund där varje människas har rätt och möjlighet att växa.

Minskad konkurrenskraft - effekt av blåbärspolitik?

Minskad konkurrenskraft - effekt av blåbärspolitik?

Bloggat: Alliansfritt – om vården och fas 3, Jämlikhetsanden om pragramtism, Storstad – om Akassan, Krassman – om Nordea

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Läsvärt: SNS rapport om Konkurrenskraft

 Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s