Fler måste våga prata

Carema är företaget som alla pratar om – just nu. Det är företaget som drivit vårdverksamhet med ett vinstintresse. Ett företag som alla andra som nyttjat samhället optimalt – ur sitt perspektiv. Som varit barn av sin tid. För hur många anses inte smarta som lurar systemet? Eller som härskar på ett sådant sätt att människor blir rädda?

Är det i sin ordning? Staffan Lindström skriver idag på sin blogg Jämlikhetshanden följande:

 Trots larmsignalerna om hur välfärden urholkas i kommunerna med vårdskandaler, deltidselände och försämrade resultat i skolan vill man alltså hellre fortsätta neddragningarna än höja skatten.

Jag är ingen nationalekonom och vet mycket lite om vad som får hjul att snurra men jag vet lite grann om människor. En av de saker jag vet är att trygghet skapar mod och kreativitet. Att stress och dåliga förutsättningar att göra ett bra jobb skapar frustration och misstro. Att en känsla av maktlöshet skapar apati.

En klok man sa så här i februari 1986:

Otrygghet och ojämlikhet skapas av oss som människor.

Det är verkligen dags att vakna upp och förstå att värdegrunden är väsentlig.  Den offentliga sektorns uppgift är att värna vår syn på människan och företagen vinsten. Det offentliga är till för att vi ska kunna leva värdigt. Företagen har i sig inte den skyldigheten – men ändå ett ansvar. Jag har tidigare skrivit om de ofantligt stora kostnader som företagen orsakar. På så sätt bidrar privatiseringen av non-profit områden till en ökad skattebörda. Vi får helt enkelt mindre för våra pengar.

För mig är det inte i sin ordning att ökad byråkrati leder till att vår välfärd monteras ned. Roger Jönsson berättar på sin blogg efter att ha läst kommunals rapport att över 100 000 människor förlorat sina arbetstillfällen. Det är dags för oss att tala om att vi inte vill ha ett samhälle där det är i sin ordning att effektivisera så pass hårt att människor far illa. För det händer nu och det händer igen. Det priset vill inte jag betala. Vill du?

Som socialdemokrater måste vi börja agera. Om vi ska skapa en förändring, då måste vi alla vara med. Vi måste alla känna att vi har en möjlighet att påverka. Högerns eko-kammare är väl beskriven av Alexandra Einerstam. Det behövs fler plattformar. Alexandra skriver;

Vad vi behöver är en motsvarighet till Huffington Post. Vi behöver vidarenya, fräscha opinionsbildare som kan och vågar dra ut tankebanorna i tangentens riktning.

Det håller jag med om. Den nya LO-tidningen som gubben får i brevlådan – har han börjat läsa! Det behövs mer sådant. Framför allt behövs en levande debatt som gör saker och ting intressanta att läsa. Just nu läser jag en massa intressanta rapporter från tankesmedjor. Det är en rikedom och här där jag bor drar vi nu igång flera studiecirklar kring rapporter som väcker intresse. En av dem ”Vad är socialdemokrati?” skriven av Carlsson och Lindgren.

Vi behöver fler som tycker olika och lika. Maktlösheten måste brytas. Det är dags att fortsätta vara konstruktiv och välmenande kritiker. För det är sant, vi är många som vill mer och det NU.  Det är kanske bara så att socialdemokratin har varit på fel spår, vilket tidigare chefsekonomen för LO Dan Andersson framför i sin rapport (här en länk till ABF play seminarium där Dan Andersson och Carin Jämtin debatterar. http://www.abfplay.se/#HvD35gXZzyDkO3VIMuow1A) Det är tid för att förändra. Inte bara i debatten utan också genom att faktiskt använda befintlig lagstiftning – i nonprofit verksamhet vilket Johan Westerholm föreslår på sin blogg.

Vi måste börja där vi står och fler måste börja prata. För det är vår rätt att tala och inte känna oss maktlösa inför det som händer. Det är dags att lyfta på våra rumpor. För vi har ett samhälle att bygga upp ett samhälle som tar hand om våra äldre och ett samhälle som värnar etik. Det är inte förrän vi prövar våra tankar mot varandra som vi som människor verkligen växer, för att citera en ålderman hos oss Percy Andersson.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Media, tack Peter Andersson – Mer att läsa: SvT om regeringens förslagDN, förnekande av CaremaDN, näringslivet om utredning, DN om socialstyrelsen, SvD om uppsägning av Caremaavtal. SvD om Borgs ”stopplag”.  Ekot om stopplagEkot om regeringens förslag,AB ledare, SvD ledare,AB Stockholmsavtal,AB Juholt, 

Bloggtips: Jämlikhetsanden – om vikten av att skapa ett värdeburet samhälle som ger trygghet, Anna Skanner – om det privatas syn på effektivitet och kvalitet, Lena Sommerstad om företagens ansvar, Peter Andersson – om vem som ska betala det politiska priset, Högberg– om hur de gamla används som schaktmassa (burr) blandat med konstruktiv kritik

Skattlösberg 2009

Vinster i företag leder till en välfärd som monteras ned och fler arbetslösa. Är det rätt?Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s