Popcorn eller popcorn

Ibland kräver demokrati lösningar. Ibland kräver demokrati att vi faktiskt tar ställning. För mig är transparens viktigt eftersom det visar var samvetet finns. Att M nu inte frivilligt väljer att redovisa partibidragen – är farligt för demokratin. Varför då?

Förebyggande åtgärder är viktiga när det gäller att motverka inflytandemissbruk och korruption. En lagreglering skulle minska misstroendet mot politikerna. Med en bred opinionsyttring för en tydlig och öppen redovisning stärks det demokratiska systemet. För mig är det en fråga om öppenhet och en vilja att visa att man har rent mjöl i påsen. Det handlar om samvetet. Ett samvete som möjliggör ett samhällskontrakt mellan medborgare och stat. Det är också en fråga om förtroende.

Europarådet och dess arbetsgrupp mot korruption har krävt att Sverige ska vidta åtgärder för att säkerställa öppenhet om finansieringen av politiska partier. ”Den bristande ekonomiska öppenheten i det politiska systemet är svår att förstå i ett land som Sverige, som präglas av öppenhet på de flesta andra områden”, heter det i rapporten. Kravet på ett nytt regelverk avvisades i ett svar till Europarådet av den svenska regeringen under hösten 2010.

Det här är en viktig samvetsfråga och jag kan inte annat än uppmana M att frivilligt redovisa partibidragen. Det har helt enkelt en samvetsfråga.

Media: (Tack igen Peter)  SvTDNSvDSREx, Folket om vikten av en tydlig socialdemokrati Folket

Lästips: ”Partibidrag 2007-2010” Carl B Hamilton, Folkpartiet 2010-08-12, ”Så finansieras partierna” Sandro Wennberg, Arbetarrörelsens Tankesmedja, 2009-05-04

Bloggat: Thomas BöhlmarkJohan WesterholmDHK,Högberg, Partibidrag.se

Annonser

One Comment on “Popcorn eller popcorn”

  1. […] Peter Högberg, Johan Westerholm, Parkstugan, Martin […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s