Äldreomsorgen behöver inte vinstintressen

Äntligen ett konkret förslag som tar utgångspunkt i människovärdet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet har i ett gemensamt föreslagit att Socialstyrelsen ska utarbeta riktlinjer för bemanning i hela äldreomsorgen. Varje kommun ska utifrån det fastställa lokala riktlinjer för bemanning uttryckt i kvantitativa mätbara mått. Det här är ett steg i rätt riktning. Till detta borde också en medarbetarundersökning genomföras i syfte att kartlägga vägar till förbättring. Här har redan flera kommuner börjat agera, Helsingborg är en av dem.

Det behövs mer händer – inte vinster inom äldreomsorgen. Men också goda viljor som vill sträva efter att det tillsammans blir en bättre arbetsmiljö och livsmiljö. Det handlar om att bejaka den äldre personens livsdrömmar – precis som det handlar om att tillgodose livsdrömmar om rätten till stolthet för ett arbete som är viktigt. Viktigt därför att det är ett yrke där människovärdet är det centrala.

Därför är det i allra högsta grad ett unikt och bra förslag att Socialstyrelsen får i uppdrag att utarbeta riktlinjer. Självklart skulle jag nog som kommun direkt sätta igång det arbetet tillsammans med de anställda. För de verkliga proffsen på hur detta ska se ut är de som idag redan arbetar inom verksamheten.

Vinsten – det är alla som har sina pappor och mammor inom äldrevården. Vinsten handlar också om alla som får ett arbete som ger livsglädje. Vinsten är de familjer som får ta del av den inspiration som ett sådant här tillväxtprojekt kan leda till. Vem vet vad som kan hända när var och en får vara med och bidra i en förändringsprocess. Det kanske kan ändra oss alla?

Det var dagens dröm.

Leder verkligen privatisering till lägre kostnader för samhället. Eller leder dessa brister till en allt högre kostnad i form av ökad kontrollkostnader (transaktionskostnader)? Är det då lämpligt att bedriva den här sortens verksamhet i privat regi? Eller biter sig cynismen fast som en följd av att alltfler blir sjukskrivna och därefter FAS:as ut? Eller är det dags att faktiskt acceptera att privatisering inte är svaret på allt? Framför allt undrar jag över hur vi sätter ”skallkrav” på värdet av en människas liv?

 

Nu undrar jag bara om M är villiga att åstadkomma en förändring eller om partibidraget ligger till hinder?

 

Bloggat: S-hemsida, Martin Moberg om apoteksregleringen, Jinge om beslut som är så dumma att det blir roligt.

Media: SVD – 150 fall av vanvård, Arbetarbladet om att Sandviken riskerar tvångsprivatisering, Hallandsposten på samma tema, Corren om upphandlingskonsekvenser, SVT, AB om 90-åringen som svalt, Exp om regelverket

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s