”Nej de är inte blinda – de har vinst som mål”

Syrien är inte en demokrati. Det är ett land som har samma problem med yttrandefriheten och rättvisan som många andra länder. Det är minst ett lika stort problem att över 700 000 inte får rösta i dagens Europa. Kanske ännu mer beklämmande att vi har en utrikesminister som kritiserar en kommissionär.

På sätt och vis kan jag ändå förstå det lite smått naiva Svenska ställningstagandet att som enda land säga nej till sanktioner mot Syrien. Kanske det är för att undvika att Syrien blir ett nytt Etiopien? Men, det är isåfall den enda förståelsen jag har. För jag skäms som svensk.

De våldsamheter som nu har tagit fart, visar att det finns en politisk instabilitet. Det är ett land som är långt ifrån stabilisering och ett land som lätt kan få världen i gungnig. Kanske mest tragiskt är att det är ett inbördeskrig. Ett krig där de ledande valt att mörda sina egna. FN:s människorättsråd sammanträder just nu för att diskutera det alltmer eskalerade våldet. Över 4 000 människor har dödats – av dem över 300 barn – sedan mars då den syriska armén började skjuta mot demonstranter.

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay uppmanar det internationella samfundet att vidta åtgärder för att skydda de civila i Syrien. I det sammanhanget väljer Carl Bildt som en av de tio mäktigaste när det gäller att sätta dagordningen för utrikespolitiska frågor att som  enda land bromsa sanktioner mot Syrien. Alla andra EU-länder ville gå längre och stoppa leveranser av utrustning som kan användas för att förfölja oppositionen i Syrien.

Nu framstår det istället som om att vi fällde förslaget för att Sverige vill fortsätta att göra affärer med Syriens telefonbolag. Särskilt efter det att SVT avslöjat att det svenska bolaget Ericsson förser Syrien med teknik som gör det möjligt att följa med allt vad oppositionen gör via mobiltelefoner. Så frågan om vi svenskar är blinda – är kanske berättigad. Vi kanske har blivit fartblinda och landet som säljer sin egen själ för att göra vinst.

Vill vi verkligen ha det på detta sättet? 

Får jag rekommendera er att bara titta igenom den här listan. http://www.youtube.com/results?search_query=Syrien&oq=Syrien&aq=f&aqi=g10&aql=&gs_sm=s&gs_upl=2540l3417l0l7273l6l2l0l0l0l0l938l938l6-1l1l0. Det är fasansfulla bilder och visar en verklighet som vi just nu är långt ifrån.

Så visst är det dags för M att besvara åtta frågor och inte minst redovisa sina partibidrag.

Usch ja…

Bloggat: ardin.se om vinstintressenas effekter, Martin Moberg – om starka och stolta utrikespolitiska traditioner som sviks,

Media (tack Martin) SVT 123DN

 

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s