Skattesystemet ett lapptäcke – som kräver alliansfrihet?

Så inleder Pagrotsky sitt tal och fortsätter med att säga att det är dags att göra något nytt av skattesystemet. Om ett år ska Pagrotskys rapport vara klar. Några konkreta förslag presenteras inte idag. Istället kommer utredningen att ta sitt fotfäste i den verklighet som finns i kombination med vetenskapliga rön. Idag, menar Pagrotsky att skattesystemet inte fördelar på lika villkor. Det är en omfördelning som gynnar de som redan har de bra ställt. Idag får du skatteavdrag om du går ut med hunden. Frågan är vad som händer när du blir arbetslös?

”Århundrades skattereform” som Riksdagen antog (prop 1989/90:110) lagfäste en av de hittills
mest genomgripande skattereformerna i Sverige. Reformen var genomgripande. Den berörde både personlig inkomstbeskattning, företagsbeskattning, socialavgifter, mervärdeskatten och punktskatter. Reformen innebar i grovt att

  1. skattebaserna breddades
  2. skattesatserna sänktes
  3. och en förskjutning skedde från direkt till indirekt beskattning.

Huvudpoängen med skattereformen var att få ett samhällsekonomiskt effektivare
skattesystem genom minskande skattekilar och en mer likformig och rättvisare beskattning. Till detta kom också kravet på likformighet, inte minst enkelhet. Tänk bara på hur enkelt det är att deklarera idag.

Sen har villkoren i omvärlden förändrats och den förda borgerliga politiken medfört att kommunerna fått ett sämre utgångsläge. Det är dags att tänka om och det är dags att förstå att det är en långsiktig politik som ska föras. Tillväxt skapas naturligtvis inte genom skattesystemet. Däremot kan omfördelningen av medel skapa ett modernare och uthålligare samhälle. Vi måste därför understödja samhällets återuppbyggnad.

Tillväxt kräver rättvisa och jämlikhet. Det är en självklarhet att fördelning leder till rättvisa. Men att använda systemet för att slita itu ett samhälle – det är inte det rätta sättet att använda skatterna som ett politiskt styrmedel. Skatt betalas efter vad vi tjänar. Det är till och med något som Warren Buffet håller med.

Det är viktigt att föra en socialdemokratisk förd skattepolitik. En skattepolitik som tar sin utgångspunkt i människovärdet. Ja vi behöver en socialdemokratiskt förd politik som grundar sig i myllan. Leif Pagrotsky du är välkommen till Hälleforsnäs! Vi behöver höra mera!

 

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

Annonser

2 kommentarer on “Skattesystemet ett lapptäcke – som kräver alliansfrihet?”

  1. brittasethson skriver:

    Århundadets skattereform. Vi väntar fortfarande på de dynamiska effekterna.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s