Grattis till tio-årsdagen och farväl?

Euron är en valuta i gungning. Det är en valuta som när den introducerades var ett löfte om tillväxt genom företagande. Folkpartiet och för den delen de flesta Allianspartier menar att Euron är gynnar företagen. Spekulationerna kring Euron och när valutan kommer att upphöra – låter allt mer som ett styrt scenario. Ihåligt, anser en del och realistiskt redan nästa vecka.

Om Euron havererar då har vi ett stort problem. Peter Wolodarski, skriver idag på DN:s ledarsida en läsvärd artikel. Den är läsvärd av det enkla faktumet att Wolodarski beskriver en utveckling som påminner om den finansiella osäkerhet som var innan krigsutbrotten kring första och andra världskriget.  Nu är det inte längre tanks utan ett finansiellt krig. Det som är likt är att åter igen spelar Polen och Tyskland en roll. Wolodarski skriver formulerar sig på detta sätt.

Det värsta hotet mot Polens säkerhet är inte terrorism, tyska tanks eller till och med ryska missiler, hävdade utrikesministern. Den största faran är att eurozonen kollapsar.

Om Euron inte havererar då är det tack vare Julen och den amerikanska uppgången. För det Wolodarski har rätt i är att Europa måste agera. Det är inte längre ett enskilt lands angelägenhet om Euron ska kvarstå. Men, det ska inte ske genom obligationer eller ökad överstatlighet. Det skulle snarare driva på ett havererat ekonomiskt system. Lösningen ligger inte i en fiskal union.

Det måste alltså till en beredskapsplan. En plan som har en bred förankring. Annars är inte längre Euron eller Europa ett alternativ för vare sig företagare, entreprenörer eller ett demokratiskt samhälle.Därför tycker jag att de första förslag som igår framtonade med att satsa på investeringar är intressant på Socialdemokraternas förtroenderåd.

Å andra sidan sett – är det Euron som är problemet eller är det vårt konsumtionsmönster? Eller förd kvartalspolitik som lett till bristande respekt för politiker?

Dags att redovisa partibidraget M?

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Bloggat:Europortalen, ECB hyllar euron i en ny film, Andreas Berg, om att det inte är en Eurokris utan snarare skuldkris

Media: Svd – Greenspans förutsägelse i höstas, Svd – Buffet i samma tonläge

 

 


One Comment on “Grattis till tio-årsdagen och farväl?”

  1. […] – Den bristande realismen i EU-debatten, Voter.se – I en farlig fas av förnekande, Parkstugan – Grattis till tioårsdagen – och farväl, Skäggmesens kartbok, Lena Sommestad – Mot en ny ekonomisk politik Dela det […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s