Den bristande länken

Det finns idag stora brister i det systemförändringar som Alliansen och Moderaterna infört. Rapport efter rapport visar hur klyftorna ökar i samhället. Nu senast kommunals rapport som heter kjedjan som brast. Den visar de förändringar som införts i sjukförsäkringen innebär att var femte person som utförsäkrades från sjukförsäkringen och genomgick arbetslivsintroduktion under 2010 var medlem i kommunal.

Vad visar då undersökningen? Förutom att varje kommunalare förlorar 5000 kronor i månaden jo följande:

  1. Arbetsgivarna behöver satsa mer på de som blivit sjukskrivna. Ge dem en kurs i arbetsgivaransvar – SKL. Det är helt enkelt inte självklart att du får anpassade arbetsuppgifter. Av tio fick 1 och en halv person anpassade arbetsuppgifter.
  2. Försäkringskassan skulle behöva lära sig av Skattemyndigheten. Inte minst för att de jobbar förberedande. Här behöver kassans politiska uppdrag förändras. Hela 6 av 10 underkänner kassans arbete.
  3. Det behövs flexjobb – för sjukskrivna inte bara för neurlogiskt handikappade. En av tio återgår i arbete! Drygt 6 personer blir utförsäkrade och återgår till att vara sjukskrivna. 3 personer befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
  4. Det behöver satsat på kvinnors arbete. Kanske också på mer utbildning inom yrken som är traditionellt mansdominerade. Arbetslivsintroduktionen ger inte nytt jobb. Men arbetsförmedlingen är duktiga på att ge de arbetssökande ökat självförtroende.
  5. Vi behöver ha ett systemskifte. Alliansen har inte klarat av sitt uppdrag. Klyftorna ökar och kvinnorna får det ännu sämre. Åtta av tio har förlorat mer än 5000 kronor i månaden.

 Alliansen har misslyckats. Frågan är hur mycket detta kostar samhället? Vill vi verkligen ha det så?  Eller vill vi inte hellre ha ett socialförsäkringssystem som fungerar. En regering som tar sitt ansvar!  Här är jag helt övertygad om  – efter Socialdemokraternas förtroenderåde som var i helgen att vår partiledning klarar uppdraget. Inte minst vår partiledare Håkan Juholt.

Är det inte dags att redovisa var partibidragen går M? Eller varför ni överhuvudtaget inte följer fattade beslut som rör socialförsäkringssystemet?


BloggatTack – Ett hjärta rött för länkarna.LO-bloggen om sjukförsäkringen, AnnetIvar om hur sjuka ska orka, Lena Sommestad om obetalt arbete,  Annarkiaom ljuset i tunneln

Media: MDNETCNorrländska socialdemokratenArbetarbladet 123Folkbladet 123VBFBDagbladet 12Gotlands folkbladÖstranLTFolketAb 123,45DN 123SvDSVT 123ExprDD

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s