Vilken organisation är bäst för offentlig verksamhet?

Solidaritet är ett föråldrat ord och ändå högaktuellt. Spänningarna mellan medborgare och politiker ökar. Ta bara situationen i Grekland, Spanien och Portugal. ETUC, som löntagarbloggen skriver om idag, protesterar mot nedskärningarna. Vad vi glömmer bort är att det inte bara är nedskärningar utan också en omfördelning av våra skattemedel till vinster.

Idag har jag ställt frågan, vilken organisation är den korrekt mest effektiva för kollektiva nyttigheter? Eller annorlunda uttryckt vilken organisation är mest lämpad för att driva tjänster som vi vill med våra skattepengar? För de som tycker att företagen ska in i det offentliga är svaret givetvis företaget. Vinst måste tillåtas därför att det i slutändan finns dåliga tider. Just det argumentet är i allra högsta grad ideologiskt, precis som mitt argument att privata företag som drivs med vinstintressen inte ska finnas i den offentliga verksamheten. Det är helt enkelt att stjäla av mina pengar som jag avstår från. Jag återkommer lite längre ner.

Företag är till för att maximera sin vinst. Den rättigheten har företagen och så länge vi är på den privata sektorn – i min mening en förutsättning för att klara sig långsiktigt. Warren Buffett (som jag beundrar som företagsledare) har när han letar efter konkurrenskraftiga företag ambitionen att räkna på hur pass hållbar ekonomiskt styrka företaget har. Företaget har därmed visat att det finns en marknad, en kostnadsmedvetenhet och god strategi. Inte minst förmågan att bygga ett varumärke. För om ett företag inte har en god tanke kommer företaget gå i konkurs. Åtminstone om det råder konkurrens.

För här har vi ett dilemma när det gäller vilken sorts marknad som företaget agerar på. Företag uppnår ibland en sådan styrka att det blir för stora (själva eller tillsammans m andra genom tex karteller). Dessa företag blir sällan effektiva eller särskilt kostnadsmedvetna. Snarare kommer vi att få betala för den ineffektivitet som byggs upp i organisationen.  Det sker antingen genom för svällande organisationer, löneglidning eller bonusar. En annan poängen är att avkastningen som går till ägaren aldrig kommer att gå tillbaka till skattekollektivet. Det kommer, lite förenklat när företaget är privat ägt, att gå till annat.

Just denna drivkraft är bra för företaget som lyckas med att öka sina vinster. Inte sällan leder jakten på ökade vinster till en jakten på lägre kostnader. En jakt som ofta kommer att handla om att pressa såväl löner som att hitta den kvalitetsnivå som olika kunder accepterar. Konkret innebär det att kunder som har pengar kommer att få en bättre kvalitet.

Frågan är vad är det för sorts valfrihet? Om det är pengarna som du har som kommer att avgöra vad du får för service eller rättigheter i samhället? Låter det föresten inte lite gammalt?

Iden om vinsten när vi talar om att driva skola eller äldreomsorg kommer att leda till ojämlikhet och söndring. Vinsten som drivkraft är oerhört stark. Vinsten som mål och varumärke – lätt att förstå. Det är i sin ordning när vi pratar om den privata sektorn. Det är i min värld inte i sin ordning när vi pratar om att driva ett samhälle. Ett samhälle som syftar till att omfördela mellan olika resursstarka individer och mellan generationer.

Frågan är bara om det är en fråga om storlek, vinst eller (bolags)direktiv. Ja, jag ställer frågan en gång till – för just idag har jag inget svar. Vilken organisation är den mest lämpade för morgondagens offentliga verksamhet? En verksamhet där valfriheten inte ska kosta oss skjortan genom osunda vinstintressen som leder till höga bonusuttag och skatteplanering på bekostnad av verksamhet.

Ja, vad säger du? Vad vill vi ha? Eller ska vi be våra förtroendevalda att göra precis som regeringen? Strunta i att följa fattade politiska beslut? Kommunalt trots kanske blir vardagsmat med en regering som inte tycks lyssna på sitt folk.

Och naturligtvis undrar jag när M tänker svara på de åtta frågorna och inte minst när de tänker redovisa var partibidragen kommer ifrån.

Bloggat: Löntagarbloggen – om solidaritet, Alliansfrittsverige.nu om LOV Martin Moberg om Car(m)a som täljer guld, Roger Jönsson – om regeringens bristande ansvar, LO-bloggen om sjukförsäkringen

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 5 kommentarer on “Vilken organisation är bäst för offentlig verksamhet?”

 1. Putte Torild skriver:

  Bra skrivet! Vinstdrivande företag har inte inom den offentliga sektorn att göra! Men det räcker inte med att stänga ute dessa. Den offentliga sektorn måste också förändras så att det verkligen är människors behov som styr. Idag är kommunerna fullständigt sönderbombade med marknads-propaganda och omorganisationer till ”Ericsson-modellen” eller dylikt. Varumärkes-experter och amerikanska elitsoldater är ofta anlitade till föreläsningar i kommuner. Vad har en varumärkes-expert med mänskliga behov att göra? Nej här måste S komma med nya direktiv där människan sätts i centrum, fredad från näringslivsfloskler!

 2. Vilka drivkrafter finns i den offentliga verksamheten då?

  • Simsalablunder skriver:

   Jag ser att min motfråga till Stig-Björn inte föll i god jord och raderades. Så istället svarar jag på frågan, även om jag nog tycker att en statsvetare med så hög svansföring som Stig-Björn har, själv borde kunna besvara den. Jag räknar med att även detta raderas av samma anledning.

   Drivkrafter kan till exempel vara:
   viljan att lära sig någonting nytt, att utveckla sig själv och sina förmågor, att få ta ansvar, att ha kontroll, att medverka till att skapa kvalitet, att hävda sin självständighet och oberoende, eller varför inte lojalitet till människor och strukturer.
   Det finns en mängd olika drivkrafter varav den ekonomiska bara är en och som mindre än 10% av befolkningen använder som huvudargument för att avgöra hur de fattar sina beslut.

 3. Putte Torild skriver:

  Det mänskliga behovet är det största och högsta drivkraften!


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s