Euron finns det en lösning på skuldkrisen?

Ska vi tro på Sargent, nobelföreläsare idag kan den Europeiska situationen i stort sett jämföras med den tiden när federationen USA skapades. En stor skillnad är att USA hade ett sämre utgångsläge och kanske en mer medvetet skattekollektiv som inte i lika hög grad är beredd att betala för marknadens misslyckanden.

Samtidigt har ECB vid sitt sammanträde idag fattat ett antal penningpolitiska beslut.  ECB utesluter köp av statsobligationer. Beslutet fattas i kombination med nya åtgärder för att göra det lättare för bankerna att låna på egen risk. Det sistnämnda verkar sunt.

Kanske det viktigaste beskedet ändå var att räntorna sänkts.En direkt effekt av beslutet blev att räntan för de 10-åriga Italienska statsobligationerna sänktes. Precis som Danska centralbanken fattade ett beslut om att sänka sina räntor. Det här är goda besked eftersom vi kan förvänta oss att företag nu får lättare att låna pengar. Inför jul och en annalkande högkonjunktur i USA kan detta vara

English: Door at the Bank of England

Dags att reglera den oreglerade finansmarknaden?

precis vad som behövs för att vända trenden. Åtminstone för ett tag.

Centralbanken i England har räntor och oförändrade  och varnar för vilka effekter en eventuell kollaps skulle få för England. Det finns därför ett ökat krav på att bankerna lever upp till sunda finanser. Precis som kraven också riktas mot länder vars ekonomier mer eller mindre är sargade. Länder som Spanien, Grekland och Portugal.  Krav som kan komma att kräva lösningar – däremot är jag inte säker på att det är en federation som är det rätta.

Jag förstår att den svenska industrin just nu är orolig. Precis som jag förstår att svenska folket undrar vad som pågår. Det finansiella kriget har börjat och frågan är vem som i slutändan får betala. För valutamarknaden har reagerat med att sänka Eurons värde i förhållande till Dollarn. Börsen såväl i Frankrike som Italien tappar.

Det är spännande tider för en ekonom.

Media: BBC, Ftime, Guardian,ECB, Telegraph

Bloggat: Nils Lundgren om Euron, Sommerstad om vikten av att värna människovärdet

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s