Diskussionen kring julbordet…

Vad härlig julen har varit. Däremot har hösten för Socialdemokratin inte varit den bästa. Inte heller för alla de som nu blivit arbetslösa – ofta kvinnor. Eller för den delen diskussionen kring Care (m) a där vinster lett till felaktig styrning och agerande. Men det är första gången kring vårt Julbord som politik diskuterats.

Det har handlat om att samtliga anser att vinster inte ska tillåtas inom offentlig sektor. Dvs kollektiva nyttigheter. Det är inte i sin ordning att allt fler går ut gymnasiet utan betyg. Eller att våra äldre inte får den omsorg som krävs. Martin Moberg, tar ytterligare upp en aspekt som gör att frågan om partibidrag blir aktuell. Självklart ska vinster inte gå till privata företag. Välfärdsskapande krafter behövs och kvinnor behöver arbeten. Det är viktigt att upprätthålla en välfärd som är rimlig och där min skatt inte går till företag som tar ut vinster.

Företag som tar ut vinster är bra. Men för det krävs en fungerande marknad. Det kräver också någon form av etik och moral. Kring vårt julbord har vi suttit och diskuterat. Hur är det inte att jobba för ett företag som kräver av mig som anställd att jag ska hantera en människa som en kostnad. Där värdet av att vara människa handlar om att antalet blöjer som den äldre förbrukar? Storleken på portionen? Eller möjligheten att gå upp (nå inte i vikt utan ur sängen)?

Sammantaget undrade vi allahur kommer det här att påverka vårt samhälle och vill vi verkligen det? Nå det ska sägas att vi var hälften socialdemokrater och hälften moderater vid bordet. Men här hade vi en gemensam syn. Det här är inte i sin ordning. Det är inte i sin ordning att klyftorna kommer att växa som en följd av att våra barn inte får en ordentlig utbildning eller för den delen att vinster leder till sämre vård för anställda. Att fler kvinnor inte kan försörja sig eller att familjer splittras därför att arbetstillfällena finns på olika orter.

Vi var överens om att det inte handlar om att problematisera kring socialdemokratiskt förd politik. Den har visat sig fungera gång på gång Alliansens förda politik visar på nytt misslyckande. Det har inte lett till valfrihet – utan snarare tvärtom en inskränkning av människors rättigheter. Dock inte Anders Borgs – iallafall om vi ska tro på den aduience som DN presenterade. Det som nu är viktigt att problematisera kring är att flera moderata politiker borde ta time out. För teorierna om den effektiva marknaden fungerar inte på kollektiva nyttigheter. Teorierna om att om välfärdssystemet nedmonteras så kommer fler att få arbete – ja det fungerar inte heller. Teorierna om att ungdomar klarar av att lära sig utan lärare – ja det fungerar inte heller.

Istället bör vi ställa oss frågor som vad kostar det samhälletatt ungdomarna inte har tillräckligt med lärare? Eller vad händer när infrastrukturen inte längre fungerar därför att vi inte har satsats på det kunskapsbaserade samhället? På människans rätt att lära sig – hela livet. För att som moderaterna tycka synd om företagen, det är inte vettigt, det är inte att se sina medborgare. Däremot skulle det absolut kunna ses som ett sätt att be om mer partibidrag.

Media: AB om att S har rätt på punkt efter punkt.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Deutsch: St. Augustinus in Düsseldorf-Eller, D...

Jag tror att när varje människa växer, växer Sverige. Då kan vi tillsammans överbrygga framtidens utmaningar.

Annonser

2 kommentarer on “Diskussionen kring julbordet…”

  1. […] Högberg, Veronica Palm, Lena Sommestad, Eva-Lena Jansson, Ess berg, Ulf Bjereld, Anna Ardin, Helena Ericsson, Michaela Leo, Ylva Johansson, Jan Andersson, Bengt Silverstrand, Peter Högberg, Kriss […]

  2. […] Högberg, Veronica Palm, Lena Sommestad, Eva-Lena Jansson, Ess berg, Ulf Bjereld, Anna Ardin, Helena Ericsson, Michaela Leo, Ylva Johansson, Jan Andersson, Bengt Silverstrand, Peter Högberg, Kriss […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s