Finns det en syn?

Har ni tänkt på att vi lever i ett nytt millennium. Att det är alldeles färskt. Ligger där och bara väntar på att bli upptäckt av oss. Vi är gryningen eller som en känd bandefantast utryckte sig idag: ”Backspegeln är bra mycket mindre än framrutan – så varför titta bakåt?”. Spontant kan jag känna att vi alltmer tycks titta mer i backspegeln än i framrutan.

Vi har mycket att lära oss av varandra. Å andra sidan finns det mycket som vi lär oss i skolan som inte har någon nytta av. Tror vi – i alla fall. Bengt Göransson skriver i en av sina böcker, att han mötte just den uppfattningen i sin egna skrattspegel – för mer än femtio år sedan – när han extraknäckte som lärare i engelska. En av deltagarna avbröt precis när han inlett och menade att det där – var väl inget att lära. Han ville lära sig eltermer på engelska. Göransson sa: Men då har du nog kommit fel, det här är en nybörjarkurs och inte en specialkurs för de som redan kan engelska. Mannen avbröt sina studier.

Det var framåtriktande agerande av såväl Göransson som mannen. Mannen var blind – Göransson erkände att han var blind och gav mannen möjligheten att växa. Ibland har vi inget val. Vi måste växa. Vi måste ta ansvar om vi vill vidare. Valet kan vara att precis som den hemska historien om trumslagarpojken, välja att inte växa.

Globaliseringen kräver, oavsett vilken ståndpunkt vi har, ett öppet sinne. Det kräver att vi växer och lär mer. För om vi inte vet vad vi vill – hur ska vi då kunna agera på den internationella fronten. Blinda – eller öppet nyfikna – ifrågasättande och kanske med en lagom aning kurage. Får man ångra sig? Vi ska ha ett hejdundrande kurage. För vi ska inte samverka där det inte fungerar eller bidra till ökad korruption.  Vi ska bygga broar för att det ska fungera. Vi ska vara omsorgsfulla. Vi ska nattvandra och vi ska arbeta för oss som är fotfolket.

En del av oss har redan globaliserats, andra blivit européer – men många av oss undrar faktiskt över nyttan med EU. För en klick högutbildade – är det kanske en självklarhet att vara global. För vanligt utbildade (de som inte är doktorerat) är det kanske mer accepterat att vara Europé. Jag vet inte vad SOM-institutet sagt om detta, men min poäng är att jag tror att fler än vad vi tror är grävda i sin mylla och stolta över sitt. Det sistnämnda är vår utmaning.

Dagens knorr är Anita. Anita är min partikamrat i Hälleforsnäs och jag gillar henne skarpt. Det må vara hänt att vi inte alltid är överens. Men vi blöter och stöter. För oss är rätten att debattera självklar. Det är den inte i alla Europeiska länder. Särskilt inte för kvinnor, vilket Ylva Johansson diskuterar vidare i ett senare inlägg.

Ylva Johansson

Är Du avundsjuk? Känner Du Dig petad, ratad eller?

Nu står vi upp bakom Juholt och för fram Sossarnas

politik som gynnar det svenska vanliga fotfolket och

inte de redan besuttna.

Så tycker jag en gammal S.kvinna och Fritidspolitiker

i det vackra Hälleforsnäs.”

För just här är Anita och jag överens. Jag håller med låt oss skapa en politik som bygger på det globala, europeiska, svenska, hälleforsnäsiska –göteborgska- stockholmska-skånska-norrländska-vimberyska- halmländska- öländska-uppländska-värmländska….anitas, ylvas – fotfolkets politik. Det kanske är som att bygga en tulipana-ros. Men låt oss då göra det. Låt oss se att framrutan är större än backspegeln, bara vi har förmågan att se att vi är större tillsammans.

Mer material finns på SAPs hemsida eller på på Peters Slidesharekonto. Valet är fritt. Jag och initiativtagaren Peter uppmanar alla socialdemokratiska skribenter att delta i denna viktiga framtidsdiskussion, dessa vill jag definitivt se och vi bygger på…

RödaBerget, Peter Andersson, Johan Westerholm, Alexandra Einerstam, ClaesKrantz, Martin Moberg, Ola Möller, Staffan Lindström, Annika Högberg,Veronica Palm, Lena Sommestad, Eva-Lena Jansson, Ess berg, Ulf Bjereld, Anna Ardin,  Michaela Leo, Ylva Johansson, Jan Andersson, Bengt Silverstrand, Peter Högberg, Kriss Krassman, MikaelDamberg, Leines blogg, Fyra nyanser av rött, Göran Johansson, GunillaKällenius, Marta Axner, Johannes Åsberg, Magnus Ljungkvist, JohanSjölander, Viktor Tullgren, Victor Svedberg, Sara Gunnerud & Rebella,Anna Vikström, Roger Jönsson, Anders Berglöv, Ylva Johansson

Annonser

One Comment on “Finns det en syn?”

  1. […] Moberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Helena Ericson, Martin Moberg, Peter Johansson, Helena Ericson Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s