Sexuella trakasserier

Patrik Sjöberg är min hjälte. Han är hjälte därför att han har satt fingret på något som är förfärligt. Han har också fått stöd från många. Det som är gemensamt för alla som drabbas av trakasserier är rädslan. Märk väl att jag skriver trakasserier. För att bli trakasserad handlar om något så pass jobbigt som att bli ställd utanför. I skamvrån. Precis som regeringen som nu försöker uppfinna nya ord för att få en acceptans för EU-medlemskap.  Bra Juholt och Waidelich! Ojämlikheten är ett faktum ändå.

Rädda barnen gör ett fantastiskt arbete för att utjämna effekterna kring ojämlikheten. Särskilt kring frågor om trakasserier. Men det vi alla kan göra är att bidra till att ta bort myterna och skuldbelägga offret. Det är nämligen det värsta vi kan göra. Precis som att inte förlåta någon för ett fel. Ändrar sig en person – ja då måste vi också acceptera att en sådan ändring skett. Det är minst lika viktigt. Trots det är frågan om trakasserier besvärlig. Men frågan är vad det är.

Ja, det är iallafall inget som rätten avgör. Då ska det ha gått oerhört långt. Men först handlar det om att vi ska ha ett etiskt förhållningssätt till varandra. Inte bara när det gäller män (förlåt Patrik – men om du hade varit kvinna  hade du inte blivit synliggjord). Det Patrik Sjöberg har visat är att det finns en rädsla. Flera personer som jag pratat med har alla möjliga bortförklaringar. Det kan inte ha hänt, varför tar han upp det här nu och inte minst är du säker på att han inte ville?

Det är att förlöjliga händelsen och att bidra till rädsla. Rädsla som gör människor okunniga. Det menar iallafall Rädda barnen.

Vad är då sexuella trakasserier?

Det går utmärkt att ta reda på och förhålla sig till. Vårdguiden har beskrivit det utmärkt på sin hemsida. Gå in där och titta. För ibland är det så enkelt att livet är komplicerat. Alltför komplicerat för att säga vare sig bu eller bä. Så fort makten är involverad ska hänsyn tas – inte bara till den som utövat makten utan också till den som är den svagare parten. Att tycka fritt är visserligen stort – men ibland korkat eftersom det späder på fördomar. Ofta går den som är offer ut svagare. Nå det kanske finns något undantag.

Det är här socialdemokraterna har en roll att fylla. För ojämlikheten har ökat. Den har inte minskat som Folkpartiet påstår.  Så nu när du är vald Ahlin – gör mig glad genom att såväl i handling som ord bli en förespråkare för jämlikhet, rättvisa och en arbetsplats fri från trakasserier. Kanske kan ditt tillträde lyfta debatten om ojämlikheten och kanske kan du vända det här till något som blir bra för alla drabbade. Det är bra att S-kvinnor säger ifrån – med  Lena Sommerstad i spetsen. Det är bra för att vi måste få ett samhälle där rädslan och ojämlikheten inte längre gror. För det krävs debatt och myriader av olika tankar.

Bloggat:, Ulf Bjereld, Peter Högberg, Claes Krantz, HBT-sossen som jag tackar för följande  länkarJohan Westerholm x 2Martin MobergGöran JohanssonKent PerssonTokmoderatenKent Filppu

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s