Jobbskatteavdraget är uppätet sedan länge

Tänk dig att du bor i en lägenhet i Stockholm, inte är med i kyrkan men betalar A-kassa och tjänar 23.000 kronor i månaden. Hur mycket mer har då du fått i lönekuväret sedan regeringen införde jobbskatteavdraget? Enligt källor som tex jobbskatteavdraget.se och ekonomifakta.se har du fått drygt 1300 kronor mer i månaden sedan 2006. Det här är en farlig retorik. Vad som har hänt är att du har fått en framtida sänkt pension och ökade fasta kostnader. Hur kommer det sig?

Jobbskatteavdraget består av huvudsakligen av två olika delar. Den första är att arbetsgivaravgiften förändrats. Den andra delen handlar om att staten minskar offentliga utgifter.

Vad betyder det att arbetsgivaravgiften minskar? Helt enkelt att du får pengarna nu istället för pension sedan. Istället för att betala in arbetsgivaravgift på din lön (som förhoppningsvis ökar) kommer du för varje år att räkna med en lägre pension.

Resten då? Ja, vi glömmer bort att elen, hyrorna och maten har blivit dyrare. Sedan 2006 har priserna ökat. Nils Holgerssons underbara resa jämför vad kostnaden är för en fastighet. Där har nätpriset sedan 2006 ökat dramatiskt och det gäller även elpriset. På samma sätt har hyrorna ökat. Den konsumtion som du därför hade förväntat dig – har därför ätits upp. Det är kostnader som du egentligen inte kan påverka i någon större utsträckning. Totalt har två av dessa tre poster mer än väl ätit upp jobbskatteavdraget (SCB:s årsbok). Den disponibla inkomsten har minskat.

Då har jag inte ens berört effekterna av att staten lagt uppgifter på kommunerna. Idag har drygt 60 kommuner valt att höja skatten under 2010 och att många fler planerar att göra det. Skälen är detsamma. Staten lägger ut uppgifter men ger inga pengar.

Så min uppmaning till dig är – ta fram hyran från 2006, elräkningen, lånekostnaden i deklarationen och konstatera att den sänkning som du har fått i skatt redan är uppäten sedan länge av fasta kostnader. Sådana poster som du egentligen inte kan påverka. För äta måste du. Värme i lägenheten kan du inte välja bort.

Inte konstigt att så många ungdomar idag är hemlösa. Inte så konstigt att fler barn lever i fattigdom.

Tack Martin Moberg

Swedish krona

Vad går våra pengar till?

för länkarna och media:

Bloggat: Alliansfritt Sverige 1 om Reinfeldts osanningar i partiledardebatten, 2 om att FP gör vansinniga försvarsutspel men ingen bryr sig, Peter Johansson om att Juholt med flera i partiledningen måste ha högre ambitioner än så här, Mario Matteoni om den fula ankungen som inte blir någon svan, Ola Möller om en möjlig nyhet?, Heléne Björklund om vem talar om utanförskapet idag?, Erik Laakso om projekt Rädda socialdemokratin, Tokmoderaten om den oroliga partiordföranden, Mary X Jensen om dagens funderingar i (S)-toppen, Mikael Andersson om sista dagarna för Juholt?, Johan Westerholm om ska det bli en analys eller grillrecept idag?, Kent Persson om Juholts sista partiledardebatt?, Staffan Lindström om bra riktning men fel kaliber på Stora Kanonen, Annarkia om en ohelig allians, Maria Hagbom om att S vill helt enkelt inte vara med, fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se

Media: FolkbladetAb 12345Expr 12SvDDN 1234567Expr 123SvD 12345

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser

2 kommentarer on “Jobbskatteavdraget är uppätet sedan länge”

  1. […] Staffan Lindström, Helena Ericsson, Lasses Blogg,, Anders Svensson, 0.000000 0.000000 Share […]

  2. […] debatten snor jag länkar från Herr Westerholm: Bloggat: Mario Matteoni, Helena Ericson, Lasses blogg, Peter Johansson 1 och 2, Monica Green om Juholt i […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s